Raul Castro: ABD emperyalizmine karşı mücadeleye devam

ABD ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatan Küba, bugün sonlanacak olan Küba Komünist Partisi’nin 7. Kongresi’ni Parti tarihinin belki de en önemli kongresi olarak değerlendiriliyor.

Raul Castro: ABD emperyalizmine karşı mücadeleye devam

ABD ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatan Küba, bugün sonlanacak olan Küba Komünist Partisi’nin 7. Kongresi’ni Parti tarihinin belki de en önemli kongresi olarak değerlendiriliyor.

Raul Castro’nun Küba Komünist Partisi’nin 7.Kongresi’nde yaptığı konuşmanın önemli noktalarını Gazete Manifesto olarak sizler için derledik.

“Sağlık ve eğitim asla özelleştirilmeyecek”

– Küba’da 55 yıl önce Fidel tarafından Sosyalist karakteri açıklanan devrimi selamlayan Raul Castro, Küba Komünist Partisi’nin 6. Kongresi’nde karara bağladığı 313 çerçevenin %21’inin uygulandığını, %77’sinin  uygulanma çalışmalarına devam edildiğini ve %2’sinin ise başlatılmadığını belirtti.

– Raul Castro, Kısıtlı ekonomik olanaklara rağmen sağlık, eğitim, spor ve kültürel alandaki hizmetlerin arttırıldığını ve amaçlarının hizmet kalitesini korumak olduğunu, sağlık ve eğitim sektörlerinin asla özelleştirilmeyeceğini belirtti.

– Mariel Özel Ekonomik Gelişim Bölgesi’ni kurduklarını belirten Raul Castro, bu bölgenin amacının yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek olduğunu belirtti. Ayrıca yine, Mariel Özel Ekonomik Gelişim Bölgesi sayesinde ülkenin ihracat ve ithalatının artacağını, yeni iş olanaklarının oluşacağını söyleyen Raul Castro, yabancı yatırımın Küba’nın ekonomik gelişimi için stratejik ve gerekli olduğunu belirtti.

– Kamu Sektöründe çalışan sayısında azalma yaşanırken, özel sektörde çalışan sayısında artış yaşandığını belirten Raul Castro, kendi hesabına çalışan (self-employed) kişilerin bir çok gerekli hizmet sunduğunu ve kooperatiflerin ve özel işletmelerin özlerinde sosyalizm karşıtı olmadığını ekledi.

“ABD emperyalizmine karşı mücadeleye devam”

– ABD emperyalizmine karşı Parti, Küba halkı ve hükümetinin mücadeleye devam edeceğini söyleyen Raul Castro, ABD’nin nihai hedefinin değişmediğini, sadece yöntemlerinin değiştiğini ve kimsenin Küba’nın ilkelerinden ödün vermesini beklememesini belirtti. Raul Castro ayrıca, ABD başkanı Obama’nın tavrının olumlu ancak yetersiz olduğunu söyledi.

– Bölgenin bir çeşit savaş yaşadığını söyleyen Raul Castro, Küba’nın da desteklediği Venezuela Bolivarcı Devrimi ve Bolivya’da yaşanan karşı devrimci darbe girişimlerinin gözardı edilemeyeceğini belirtti.

– Küba olarak bütün ilerici hükümetleri ve partileri destekleyeceklerini söyleyen Raul Castro, Suriye’de terörizmin karşısında olduklarını bir kez daha yineledi.

http://gazetemanifesto.com/2016/04/16/kuba-komunist-partisinin-7-kongresi-ile-ilgili-sorulariniza-cevaplar/