'Radikal demokrasi kardeşliği': Demirtaş, Yunan işçilerine saldıran Syriza'nın kongresinde

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Syriza'nın bugün başlayan kongresinde konuşacak.

'Radikal demokrasi kardeşliği': Demirtaş, Yunan işçilerine saldıran Syriza'nın kongresinde

Yunanistan’daki iktidarın ana ortağı olan Syriza tarafından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yapılan çağrıya olumlu yanıt verildiği, Demirtaş’ın Syriza’nın kongresinde konuşma yapacağı öğrenildi.

Kongre Perşembe günü (dün) 19.30’da Atina’nın Tae Kwon Do sahasında başladı.

Avrupa Sol Partisi ve AKEL de kongrede

Pazar gününe kadar sürecek olan kongrenin açılışını Başbakan Aleksis Çipras yapacak. Syriza merkez kurulu sekreteri Panos Rigas ve Aleksis Çipras’ın açılış konuşmalarından sonra Avrupa Solu Partisi Başkanı Pierre Laurent, Kıbris’ın AKEL Lideri Andros Kiprianu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmalarıyla kongreyi selamlayacaklar.

İşçi sınıfına düşman bir iktidar

Yunanistan sermaye sınıfının geçtiğimiz yıllarda yaşadığı büyük ekonomik krizden çıkış için Syriza’nın bir can simidi işlevi gördüğü iktidara geldiği günden itibaren her geçen gün daha da fazla açığa çıktı.

Hatırlanacağı üzere, Ocak 2015’te işçi sınıfına verilen mesajlar ve Avrupa Birliği’nin (AB) talep ettiği kemer sıkma politikalarına karşı çıkma sözü üzerinden iktidara gelmesinden yedi ay sonra, Syriza, sağcı öncellerinin girişmiş olduğundan bile çok daha gaddar bir kemer sıkma programını dayatmıştı.

Yunanistan halkı Aleksis Çipras tarafından çağrıda bulunulan 5 Temmuz 2015 referandumunda “troyka”nın (Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası) talep ettiği bir kemer sıkma paketine ezici bir şekilde karşı oy verdi. Ancak buna rağmen Syriza hükümeti 13 Temmuz’da yeni reddedilmiş olandan bile daha derin kesintiler içeren bir kurtarma anlaşmasını kabul etti.

Syriza işçi sınıfına saldırıyor

Ekonomik ve siyasi baskı zamanla sokaklara da yansımaya başladı. Tüm bu gelişmeler üzerine ayağa kalkan ve Yunanistan genelinde kitlesel eylemler düzenleyen Yunanistan işçi sınıfına Syriza iktidarının yanıtı polis saldırısı ve gaz bombaları oldu. Mayıs 2016, Temmuz 2016’da bu görüntüler yoğun bir şekilde yaşanırken, en son içinde bulunduğumuz Ekim ayının başında emeklilerin protestosu da polis şiddeti ile karşı karşıya kaldı.

Bunlardan bir tanesinde ise, Yunan polisinin biber gazıyla müdahale ettiği emekliler arasında, ülkedeki sol hareketin önemli isimlerinden 85 yaşındaki Manitara’nın olması büyük tepki çekmişti.

http://gazetemanifesto.com/2016/10/04/syriza-nazi-almanyasina-karsi-savasan-isme-de-gaz-sikti/

http://gazetemanifesto.com/2016/09/28/yunanistanda-syrizaya-ozellestirme-tepkisi-annenizi-de/

http://gazetemanifesto.com/2016/09/13/syriza-ozellestirmelere-doymuyor/