PYD: Rusya ile ortak düşmanımız IŞİD

Sputnik internet sitesine konuşan Suriye'nin kuzeyinde PYD yönetimindeki Cezire Kantonu'nun Eş Başbakanı Ekrem Huso'nun anlattıkları dikkat çekiyor.

PYD: Rusya ile ortak düşmanımız IŞİD

Sputnik internet sitesine konuşan Suriye’nin kuzeyinde PYD yönetimindeki Cezire Kantonu’nun Eş Başbakanı Ekrem Huso, “Rusya ile ilişkilerimiz iyidir. Demokratik bir Suriye’yi kurmaya çalıştıkları ve IŞİD’i vurdukları için Rusya’ya teşekkür ediyoruz. Rusya’nın da bizim de düşmanımız birdir, yani IŞİD ve El Nusra’dır. Biz de bu örgütlere karşı mücadele veriyoruz” dedi.

Suriye’nin Rojava bölgesi, Cezire, Kobane ve Afrin kantonları olarak Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafından yönetiliyor. Cezire kantonu en büyük kanton olma özelliğini taşıyor. Cezire, Suriye’nin kuzeyindeki Resulayn kentinden Irak sınırına kadar olan bölgeyi kapsıyor.

Röportajda kimlikler üzerinden bir siyaset ve demokrasi vurgusu yapılırken, Kürt hareketinin Suriye’de de uluslararası dengeler üzerine oynayarak kendisine alan açmaya çalışması dikkat çekiyor. Huso’nun Suriye ve Beşşar Esad’ı doğrudan karşıya almayan tavrı ve daha önce Rusya’ya yakın medya organlarıyla yapılan başka röportajlardaki gibi Rusya ile ‘ortak düşmana’ yapılan vurgunun altını çizmek gerekiyor. Röportajın bunun ötesine geçilerek ABD’nin bölgedeki belirleyiciliğinin ortadan kalkabileceği veya Rusya Rojava üzerinde bir belirleyiciliğe sahip olabileceği gibi ihtimaller olmadan okunması daha doğru sonuçlara götürebilir.

“Kantonumuzda Araplar, Türkmenler, Şişaniler, Ermeniler, Asuriler ve birçok kesim kardeşçe yaşıyor”

Cezire kantonunda 3 milyondan fazla kişinin yaşadığını belirten Huso, “Kantonumuzda Araplar, Türkmenler, Şişaniler, Ermeniler, Asuriler ve birçok kesim kardeşçe yaşıyor. Aramızda herhangi bir sorun yoktur. Ayrım yoktur. Zaten biz hakların kardeşliğini ve bir arada yaşamayı savunuyoruz. YPG ve asayiş üyeleri kantonu savunuyor. Halkımız da kendini savunuyor ve yönetiyor. Cezire kantonu eş başbakanlarından biri Araptır biri de Asuridir” diyor.

“Türkiye ile kapılarımız karşılıklı açılsa ikimiz için de çok faydalı olur”

Cezire kantonuna büyük bir ambargo uygulandığına dikkat çeken Huso, ”Türkiye bize büyük bir ambargo uyguluyor. Biz defalarca Türk kardeşlerimize mesaj gönderdik, birlikte çalışalım işbirliği içerisinde olalım diye. Ama Türkiye hükümeti bizim çağrılarımıza cevap vermedi. Sınırlarımızda Türkiye’ye bir fişek dahi sıkılmadı. Biz Türkiye’ye hep barış içerikli mesajlar gönderdik fakat bir gelişme olmadı. Türkiye ile kapılarımız karşılıklı açılsa ikimiz için de çok faydalı olur. Ticaret canlanır, bölge hareketlenir” diye konuşuyor.

“Rusya’nın da bizim de düşmanımız birdir”

Rusya ile ilişkilerinin iyi olduğunu dile getiren Huso, şöyle devam ediyor: “Rusya’ya Amerika’ya ve koalisyon ülkelerine teşekkür ediyoruz demokratik bir Suriye’yi kurmaya çalıştıkları için ve IŞİD’i vurdukları için. Rusya’nın da bizim de düşmanımız birdir, yani bizim düşmanımız IŞİD ve El Nusra’dır. Rusya’nın da düşmanı IŞİD ve El Nusra’dır. Rusya’nın IŞİD’i ve El Nusra’yı vurması iyidir. Biz de bu örgütlere karşı mücadele veriyoruz.”

“Cezire bölgesindeki petrol tüm Suriye’nindir”

Suriye’nin bir parçası olduklarını vurgulayan Huso, “Suriye yönetimiyle herhangi bir ilişkimiz yoktur. Cezire bölgesinde petrolümüz vardır. Fakat bu petrol tüm Suriye’nindir. Biz bu petrole dokunmayız. Ne zaman Demokratik bir Suriye kurulsa o zaman bu petrol çıkartılır. Şimdi petrolü satmıyoruz. Sadece ihtiyaçlarımız ölçüsünde petrolü kullanıyoruz” diye vurguluyor. Özellikle, “Cezire bölgesindeki petrol tüm Suriye’nindir” vurgusu dikkat çekiyor.

“İkimiz de Kürdüz fakat siyasi görüş ayrılığımız olabiliyor”

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi ile kardeş olduklarının altını çizen Huso, “Aramızda Bazı sorunlarımız var ama çok büyük sorunlar değil. Görüşmelerimiz oluyor. İkimiz de Kürdüz fakat siyasi görüş ayrılığımız olabiliyor” diyor.

Cezire kantonuna yönelik yardımların az olduğundan yakınan Huso, şöyle devam ediyor: “Derik’te Şengallı Ezidiler için açtığımız kampa Avrupa’dan veya başka bir ülkeden bize herhangi bir ciddi yardım gelmedi. Bazı yardım kuruluşları burada ofis açtı ancak yeterli değil. Daha fazla yardım olabilmeli. Şimdi Mebruka kasabasında Rakka ve Deyr ez-Zor kentinde IŞİD’ten kaçan insanlar için büyük bir kamp açıyoruz. Rojava’nın kapısı tüm Suriye halkına açıktır.”

“Demokratik Suriye Güçleri nerede ihtiyaç varsa oraya müdahale edecektir”

Kobani ile Cezire kantonu arasında daha önce herhangi bir ulaşım engelinin olmadığını, El Nusra ve IŞİD’in bu engeli ortaya çıkarttığını aktaran Huso, “YPG güçleri Tel Abyad’ı alınca bu engel ortadan kaldırılmış oldu. Şimdi Afrin için de engelin kaldırılmasını ümit ediyoruz. Suriye’de bütün teröristlerin temizlenmesini umut ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Huso, Rakka ve Cerablus operasyonun ne zaman başlayacağı sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: “Demokratik Suriye Güçleri nerede ihtiyaç varsa oraya müdahale edecektir. Rakka mı Cerablus mu yoksa başka yer mi olur, buna onlar karar verecektir.”

Demokratik Suriye Kongresi’nin Suriye sorununun çözümü için atılmış önemli bir adım olduğunu vurgulayan Huso, demokratik bir Suriye istediklerini de sözlerine ekliyor.