PYD raporunda belediye çalışanı IŞİD'çilerden sınırdan geçirilen bombalara yok yok

PYD, Türkiye'nin IŞİD'e verdiği desteği kanıtladığını ileri sürdüğü raporu dağıtıyor.

PYD raporunda belediye çalışanı IŞİD'çilerden sınırdan geçirilen bombalara yok yok

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda “Kuzey Suriye’deki acil durum, Türk işgali, Avrupa’nın güvenliği ve Türkiye anlaşmasına bir alternatif” başlıklı bir konferans düzenlendi.

Konferansa Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim de katılırken PYD’nin IŞİD’in elinden aldığı bölgelerde ele geçirdiği belgelerle Türkiye’nin IŞİD’e verdiği desteği kanıtladığını ileri sürdüğü raporu da dağıtıldı.

“IŞİD ve Türkiye Dosyası”

PYD tarafından hazırlanan raporda Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin sınır komşusu olan Tel Abyad’da IŞİD’den ele geçirilen belgelere ve yakalanan IŞİD’lilerle yapılan röportajlara yer veriliyor.

Belgelerin arasında Türkiye yurttaşlarının nüfus cüzdanları ve pasaportlarının yanı sıra yabancı ülkelerden Türkiye’ye gelip IŞİD’e katılan kişilere ait Türkiye’den giriş yaptıklarını gösteren damgaların yer aldığı pasaportlar, Türkiye’ye seyahatlerine ilişkin belgeler, Türkiye’de kullandıkları banka, kredi ve seyahat kartları pek çok belge bulunuyor.

IŞİD’e katılanların arasında Türkiye’de oturma izni alan yabancılar ve AFAD’a bağlı kamplarda yaşayan sığınmacılar dikkat çekiyor. Devletin bu kişilere verdiği kimlik belgeleri ile birlikte çalışma izinleri ve tedavi evrakları da yine PYD raporunda yer alıyor.

IŞİD’e katılan belediye çalışanı

PYD’nin dağıttığı raporda dikkat çeken bir başka belge ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir personeline ait kimlik belgeleri.

Screen Shot 2016-09-02 at 09.07.02

Raporda, IŞİD’in daha önce ortaya çıkan gelişkin seyahat izin sistemi çerçevesinde Türkiye’ye geçiş için verdiği izin belgeleri ile Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’de irtibat kurulacak kişilere ilişkin yazışmaları da yer alıyor.

IŞİD’in Akçakale’deki “bomba” ticareti

Raporda, IŞİD’in bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat, sodyum klorat, potasyum klorat ve diğer patlayıcı maddeleri Akçakale’deki sınır kapısından ve akarsulardan nasıl geçirdiğine ilişkin fotoğraflar da yer alıyor.

Yakalanan IŞİD’çilerin itirafları

PYD raporunun son bölümünde ise Tel Abyad’da yakalanan IŞİD’li teröristlerin ifadeleri yer alıyor.

Screen Shot 2016-09-02 at 09.46.50Ebu İslam El Garip kod adlı terörist, IŞİD’in Tel Abyad’ı Türkiye tarafından girerek ele geçirdiğini, başta petrol ve yiyecek ticareti olmak üzere Tel Abyad’ın IŞİD için çok önemli bir merkez olduğunu söylüyor. IŞİD’li Türkiye’yi dost olarak gördüklerini ve savaşmadıklarını anlatırken Türkiyeli yetkililerin geçişlerde hiç sorun çıkarmadığını da ekliyor.

 

El Garip yaralıların Türkiye’de tedavi gördüğünü aktarırken Türkiye’de Şanlıurfa ve Gaziantep’te buluşma noktaları olduğunu ve buralarda toplanan kişilerin IŞİD’e katılmak üzere Rakka’ya götürüldüğünü de söylüyor.

IŞİD ile Türkiye arasındaki ticaretin El Rai ve Cerablus arasındaki sınır hattında da yapıldığını söyleyen El Garip Tel Abyad’ın IŞİD’den Screen Shot 2016-09-02 at 09.53.13temizlenmesinden sonra IŞİD’in eskisi gibi ticaret yapmakta ve gelir elde etmekte zorlandığını da ifade ediyor.

Bir başka IŞİD’li terörist Ebu Mikdad Elzar ise YPG ile çatışmalarında sıkıştıkları anlarda Türkiye askerlerinin kendilerine yardım ettiğini ve Türkiye’ye çekildiklerini anlatıyor.

 

İsmailağa’dan IŞİD’e

Konyalı olduğunu söyleyen R.B. isimli bir diğer IŞİD’li terörist ise Konya’da fabrika işçisi olarak çalışırken İsmailağa Cemaati’ne katılmasını, Konya’da aldığı ideolojik ve askeri eğitimi ve daha sonra Şanlıurfa ve Suruç üzerinden Kobane’ye gidişini anlatıyor.

Screen Shot 2016-09-02 at 09.54.44