PYD, Fırat'ın batısına geçiyor

Cenevre görüşmelerinden son anda çıkartılan PYD'ye bağlı YPG'nin Cerablus, Münbiç ve Azez'e yönelik büyük bir operasyon başlamak üzere olduğu söyleniyor.

PYD, Fırat'ın batısına geçiyor

Cenevre görüşmelerinden son anda çıkartılan PYD’ye bağlı YPG’nin Türkiye’nin kırmızı çizgi olarak ilan ettiği Fırat’ın batısına büyük bir operasyon başlatmak üzere son hazırlıklarını yaptığı açıklandı. ABD tarafından da desteklenen Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte yürütüleceği düşünülen operasyon için 29 Ocak (bugün) tarihi veriliyor.

Reuters’in Xeber24 internet sitesi ve diğer kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Suriyeli Kürtlerin Suriye-Türkiye sınırının IŞİD elindeki son bölümünü de ele geçirmek için büyük bir saldırıya başlayacağı söyleniyor.

Cerablus ve Münbiç’in yanı sıra Azez’in de ele geçirilmesi planlanıyor

Xeber24 internet sitesine konuşan üst düzey bir YPG yetkilisi, YPG’nin SDG ile birlikte Cerablus ve Münbiç ile birlikte Azez’i de hedef alacak büyük bir saldırı için “B Planı”nın hazırlıklarını tamamladığını açıkladı. Bu yetkili “B Planı”nın 29 Ocak’ta (bugün) uygulanmaya başlayacağını söylemekle birlikte bu tarihin gerçeğe uygunluğu şüpheli.

Yine aynı yetkili, bu saldırıda ABD ve Rusya Hava Kuvvetleri ile bunlara bağlı uluslararası güçlerin de hava desteği vereceğini söyledi.

Türkiye’nin “kırmızı çizgisi” kalacak mı?

Türkiye sınırının kapanması IŞİD’in en önemli geçiş rotasının da kapanması anlamına gelecek. Ancak bu saldırının, daha önce Fırat nehrinin batısını “kırmızı çizgi” olarak ilan eden Türkiye tarafından nasıl bir tepkiyle karşılanacağı bilinmiyor. Türkiye’nin gerek Cerablus’un karşısında Gaziantep’e bağlı Karkamış’ta gerekse Kamışlo’nun karşısındaki Mardin’e bağlı Nusaybin’de askeri yığınak yaptığı geçtiğimiz günlerde ileri sürülmüş ve hatta Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da geçtiğimiz günlerde Mardin’e gitmişti.

Suriye’nin kuzeyinde Suriyeli Kürtlerin elindeki bölgelerden Afrin ile Kobane arasında kara bağlantısı bulunmuyor. Bu aradaki bölgede, Azez’den kuzeye doğru dar bir koridor Nusra Cephesi ve diğer cihatçı çetelerin kontrolünde olmakla beraber esas olarak IŞİD’in kontrolü söz konusu. Türkiye’nin “kırmızı çizgisi” de aslında, Afrin ile Kobane’nin de karadan birleştirilmesi ve böylece Akdeniz’e iyice yakınlaşacak bir “Kürt koridoru”nun oluşması ihtimali.

Daha önce YPG’nin Tel Abyad’ı IŞİD’in elinden almasıyla burada da bir kanton ilan edilmiş ve Kobane ile Cizire kantonları karadan birleşmişti. Geçtiğimiz haftalarda SDG’nin Teşrin’i ele geçirmesiyle de YPG esas olarak Fırat’ın batısına geçmişti.