Putin'in 'ateşkes' çağrısına Azerbaycan'dan ret

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan ve Azerbaycan arasında tırmanan Karabağ gerilimiyle ilgili her iki tarafa da ateşkes çağrısı yaparken Azerbaycan bu çağrıyı reddetti.

Putin'in 'ateşkes' çağrısına Azerbaycan'dan ret

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan ve Azerbaycan arasında tırmanan Karabağ gerilimiyle ilgili her iki tarafa da ateşkes çağrısı yaptı. Öte yandan Azerbaycan Genelkurmay Başkanlığı’nın bu çağrıyı reddettiği de gelen bilgiler arasında.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır tartışma konusu olan Karabağ’da gerilim tırmandı. Cephe hattında havan topu ve tankların kullanıldığına dair açıklamalar gelirken, iki tarafta da kayıplar olduğu belirtiliyor. Rusya lideri Putin, iki ülkeye itidal çağrısında bulunup her iki taraftan da ‘bir an önce’ ateşkese gitmelerini istedi.

Taraflar birbirini suçluyor

Hem Ermenistan hem de Azerbaycan savunma bakanlıkları, gerilimi tırmandıranın karşı taraf olduğuna dair suçlamalarda bulundu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Azerbaycan güçlerinin tank, havan topu ve savaş uçaklarıyla dün gece bir saldırı başlattığı, bunun üzerine de Ermenistan’ın karşı saldırı başlattığı söylendi.

Sputnik’in haberine göre, açıklamalarda, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın bir helikopterini düşürdüğü de belirtildi. Ancak daha sonra Interfax’a konuşan bir Azerbaycan savunma yetkilisi, “provokasyon” olarak tanımladığı bu açıklamayı yalanladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise Ermenistanlı güçlerin sınır bölgelerinde son 24 saatte 127 kez ateş açtığını ve havan topu ile ağır silahlar kullandığını bildirdi.

Azerbaycan, Ermenistan güçlerini askeri mevzilerin yanı sıra cephe yakınlarındaki yerleşim yerlerine de ateş açmakla suçladı.

“Putin şiddet olaylarının yenilenmesi nedeniyle derin bir kaygı duyuyor”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ermenistan ve Azerbaycan’a itidal çağrısında bulunup, her iki taraftan da “bir an önce” ateşkese gitmelerinin istedi. Putin’in mesajını ileten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus liderin şiddet olaylarının yenilenmesi nedeniyle “derin bir kaygı” duyduğunu da aktardı.