Putin’den "Türk halkı bizim dostumuz" mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 yıllık iktidarında 14'üncü kez canlı yayında halkın karşısına çıkarak soruları yanıtladı.

Putin’den

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 yıllık iktidarında 14’üncü kez canlı yayında halkın karşısına çıkarak soruları yanıtladı. Türkiye ile yaşanan soruna da değinen Putin, bu kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adını anmadı, “Türk halkı bizim dostumuz” mesajını verdi.

Putin’e programda, “Geçen eylülde Recep Tayyip Erdoğan’ı dostunuz saydığınızı söylediniz, Türkiye neredeyse stratejik partnerdi. Birlikte Moskova’da cami açtınız. Şimdi dostluk bitti, düşman mı oldunuz?” sorusu yöneltildi.

Rus lider özetle şu yanıtı verdi:”Bizim komşularımızla genel olarak çok iyi ilişkilerimiz var. Türkiye’yi de biz dostumuz sayıyoruz, Türk halkını da bizim için en iyi komşuluk ilişkilerini kuracağımız dost halk görüyoruz.”

“Bizim sorunumuz, davranışlarının kifayetsiz olduğunu düşündüğümüz bazı politik liderlerle ve onlara da uygun şekilde karşılık veriyoruz.”

“Ama biz gördüğünüz gibi herhangi bir kötülük (pislik, ahmaklık) yapmadan, sakin bir şekilde çalışıyoruz. Bir yandan Rusya’ya karşı dostça olmayan hareketlere karşılık veriyoruz, çünkü kesinlikle karşılık vermek lazım, yoksa boynunuza oturup sizi sürerler, ki bizim tarihimizde böyle durumlar oldu, en yakın tarihlerimizde… Buna geri dönüşe izin vermek mümkün değil ve biz bunu yapmayacağız.”

“Ama bizim kendi çıkarlarımızı hesaba kattığımızda elbette ki bütün partnerlerimizle ilişkilerimizi geliştireceğiz; komşularımız dahil.”

Daha önce Türkiye ile yaşanan kriz üzerine yaptığı her açıklamada “ilk günküne yakın öfkesini koruduğu” yorumları yapılan Putin bu kez sakin konuştu ama Erdoğan adını hiç anmamaya özen gösterdi.

‘Türkiye’de iç savaş var’

Putin, “terör riski nedeniyle Türkiye ve Mısır’a tur paketi satış yasağının” gündeme getirilmesi üzerinde de bir kez daha Türkiye konusunda döndü. Rus lideri Türkiye’nin güneydoğusunda tank ve ağır silahların kullanıldığı ‘iç savaşın’ sürdüğünü savunarak, Rusyalı turistler için can güvenliği olmadığını savundu.

‘Kimi kurtarırdınız?’

Canlı yayın sırasında, Putin’e 12 yaşındaki bir kız çocuğundan geldiği söylenen şu soru yöneltildi: “Erdoğan ve Poroşenko (Ukrayna Devlet Başkanı) aynı anda boğuluyor olsa ilk kimi kurtarırdınız?” Putin bu soruya gülerek şu yanıtı verdi:”Birisi boğulmaya karar vermişse, onu kurtarmak imkânsızdır. Ama Rusya her zaman yardım eli uzatır.”