Putin: Suriye'ye her an geri dönebiliriz

Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim üssünden geri dönen Rus pilotlar için Kremlin'de madalya töreni düzenlendi.

Putin: Suriye'ye her an geri dönebiliriz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’deki askeri varlıklarını ‘kelimenin gerçek anlamıyla birkaç saat içinde’ yeniden artırabileceklerini vurguladı. Putin, Rus güçlerinin Suriye’deki operasyonlarının, ‘tatbikatlardan daha iyi bir eğitim’ olduğunu belirtti.

Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim üssünden geri dönen Rus pilotlar için Kremlin’de düzenlenen madalya töreninde konuşan Putin, Rus güçlerinin Suriye’den kısmen çekilmesi ardından Suriye ordusunun ‘stratejik bir inisiyatif’ devraldığını belirtti.

​Putin ayrıca, Rus hava güçlerinin Suriye’de Eylül 2015’ten beri düzenlediği bombardımanlar için Rusya Savunma Bakanlığı bütçesinden 33 milyar ruble (1.3 milyar lira) harcandığı bilgisini paylaştı. Putin, bu hava saldırıları için yapılan tüm harcamaların ‘tamamen haklı ve gerekli olduğunu’ da ekledi.
​Diğer taraftan Rus güçlerinin Suriye’den kısmen geri çekilmesinin terörle mücadelenin sonlandığı anlamına gelmediğini vurgulayan Putin, Suriye hükümetini IŞİD ve Nusra’ya karşı verdiği mücadelede desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Putin, geri çekilme kararı almalarının nedenini de, Rusya’nın Suriye’de ateşkes için gerekli koşulları yaratmış ve Suriye ordusunu güçlendirmeyi başarmış olmasıyla açıkladı.
​Bunların yanı sıra Putin, Rus güçlerinin ana bölümünün geri çekilmesine rağmen Hmeymim üssüne konuşlandırılan S-400 füze savunma sistemlerinin geri çekilmeyeceğini belirtip, bu sistemleri Rus askerlerini tehdit eden herhangi birine karşı kullanmaktan çekinmeyeceklerini söyledi. Putin ayrıca, ‘kimsenin Suriye hava sahasını ihlal edemeyeceğini’ vurguladı.

​Suriye’deki hizmetleri için Rus pilotlara teşekkür eden Putin, operasyonlar sırasında hayatını kaybeden dört Rus askerin ailelerine de taziye dileklerini iletti.