Putin Batı'nın yaptırımlarını delme yöntemini buldu

Alman Die Welt gazetesi, Rusya'nın Batı'nın uyguladığı yaptırımları delerek Avrupa ve ABD'de ülkeye büyük yatırımlar çekmeyi başardığını yazdı.

Putin Batı'nın yaptırımlarını delme yöntemini buldu

Alman Die Welt gazetesi, Rusya’nın Batı’nın uyguladığı yaptırımları delerek Avrupa ve ABD’de ülkeye büyük yatırımlar çekmeyi başardığını yazdı.

Gazete, “Moskova’nın planı, 10 yıl vadeli 3 milyar dolarlık devlet tahvili çıkarmak. Bunun için sadece Çin bankasının değil, Bank of America, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi Avrupa ve ABD’li bankaların hizmetlerinden yararlanmayı planlıyor” dedi.

Yazıda, Rusya’ya uygulanan yaptırımların bankaların tahvil satışına katılımını yasaklamadığı ve Rus hükümetinin bu şekilde bankalardan para alma hakkına sahip olduğu kaydedildi. Zira Rusya ülke olarak yaptırım listesinde değil, sadece bazı şirketleri yer alıyor.
Yazıda, “Böylece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkeye dolarları çekerek bu parayı yaptırım listesinde bulunan şirketlere dağıtabilir” ifadeleri yer aldı.Bunun çok riskli bir adım ve ‘her şey ya da hiçbir şey’ stratejisi olduğunu belirten Die Welt, “Eğer Putin’in planı başarıyla sonuçlanırsa Avrupa ve ABD için siyasi fiyaskoya dönüşür. Onlar için Batılı bankaların Rusya’ya yardımı ölüm sinyali demek” diye yazdı.

Yazıda, “Eğer Rusya gerçekten de dolaylı yollarla parayı alabilirse bu, yaptırımların hiçbir rol oynamadığı anlamına gelir. Batı’nın elinde hiçbir baskı aracı kalmaz” ifadelerine yer verildi.
Londra merkezli Nomura şirketi uzmanı Tim Ash da, “Muhtemelen Moskova Batı’ya ABD etkisinin o kadar da büyük olmadığını göstermek istiyor” dedi.

Hiç şüphesiz ABD’li politikacılar Rusya’nın bu girişimini ciddiye aldı. Beyaz Saray, ülkenin büyük bankalarını Rusya’ya kredi verme fikrinden vazgeçmeye çağırdı. Ancak Die Welt, bu çağrıya rağmen çoğu bankanın, Moskova’nın teklifine sıcak baktığını kaydetti.