Polonya "faşizmi ininde ezen" askerleri yok etmeye çalışıyor

Polonya'da anti-komünizm ve Sovyet düşmanlığı Nazileri dünya üzerinden kazıyan Sovyet askerlerinin hatıralarını silmeye çalışıyor.

Polonya

Kaliningrad’daki Leh Kültür Merkezi’nden yapılan açıklamada Polonya Ulusal Anma Enstitüsü Başkanı’na dayandırılan bilgiye göre Sovyet askerlerine ait 500 anıtın kaldırılmasının planlandığı bildirildi.

Polonya, 1990’ların başında Krakow kentinin Nazi Almanyası işgalinden kurtarılmasını sağlayan Kızıl Ordu komutanı Mareşal Ivan Konev’in anıtı kaldırdıktan sonra şimdi de faşizme karşı savaşmış Sovyet askerlerine ait tüm anıtları kaldırmaya hazırlanıyor.

Anti-komünizm histerisi

Enstitü Başkanı Lukasz Kaminski’nin Sovyet anıtlarının Polanya’da komünist sistemin üstünlüğünü sembolize ettiği ve bu nedenle yok edilmesi gerektiği açıklaması aslında Polonya’daki anti-komünist histerinin boyurlarını göstermesi açısından da açıklayıcı.

Kaminski, “Şu anda Sovyet anıtlarının bulunduğu yerleri gözden geçiriyoruz. Haziran’a kadar yerel yetkililerin herhangi bir yasal düzenleme olmadan Sovyet anıtlarını imha etmeleri için bir proje sunacağız” sözleri ise faşizme karşı mücadele eden Sovyet askerlerinin hatırasının nasıl bir tehdit altında olduğunu gösteriyor.

Rusya’dan tepki

Moskova ve Varşova arasındaki ilişkiler, Polonya’daki Sovyet anıtlarının yok edilmesi ve sökülmesi ile bazı Polonyalı yetkililerinin tarihi çarpıtarak Büyük Anayurt Savunması ve sonrasında Nazizm’e karşı kazanılan zaferde Sovyet askerlerinin rolünü küçültmeye çalışmaları nedeniyle gergin seyrediyordu. Bu son gelişmelerin ardından ise Rusya’da da tepkinin büyümesi bekleniyor.

Nitekim Rusya’dan gelen ilk tepkilerde de Polonya’nın bu kararı uygulaması halinde sadece Polonya’yı özgürleştirmek için hayatını feda eden 600 bin Sovyet askerinin hatırasına değil kendi tarihlerine de hakaret etmiş olacakları vurgulanıyor.

NATO ve AB üyeliğiyle gelen kara propaganda dönemi

Pek çoğu ünlü Polonyalı heykeltraşlar tarafından yapılan Kızıl Ordu’ya adanmış 500 anıtın yıkılmasına ilişkin planların bir kaç hafta gibi kısa bir sürede hazırlanma ihtimaline karşı Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın bir protesto notası verdiği de belirtiliyor. Bakanlık, anıtların ve Sovyet askeri mezarlıklarının kaldırılmasının 1994 yılında iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya aykırı olacağını vurguluyor.

Polonya ve Ukrayna başta olmak üzere NATO’ya ve Avrupa Birliği’ne katılan pek çok eski sosyalist ülkede anti-komünist histeri ülkelerin tüm tarihini yeniden yazmaya çalışırken, komünizm ve komünistlerden adeta arınmaya çalışıyor. Bu çabalar Sovyet askerlerini Polonyalı rahibelere tecavüz ederken gösteren Polonya-Fransa-Hollanda ortak yapımı “Les Innocentes” (Masumlar) filmi gibi tarihi çarpıtan propaganda filmleriyle dahi kendi gösteriyor.