Polis, Suruç katliamını biliyordu!

Suruç’ta katledilen 33 gencin soruşturmasında gizlilik kararı sürerken, avukatların yaptığı başvuru sonucu Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalial hakkında soruşturma açıldı.

Polis, Suruç katliamını biliyordu!
Suruç’ta katledilen 33 gencin soruşturmasında gizlilik kararı sürerken, avukatların yaptığı başvuru sonucu Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalial hakkında soruşturma açıldı.

Önlem alınması kararı vardı

Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarının, olayda sorumluluğu olan Urfa Valiliği, Urfa Emniyet Müdürlüğü, Suruç Kaymakamlığı hakkında yaptığı başvurular reddedilmiş, sadece Yapalial hakkında soruşturma açılması izni verilmişti. İddianamenin yazılmasının ardından 8 Temmuz 2015- 8 Ağustos 2015 tarihleri arasında önleme araması yapılması kararı alındığı ancak sanık Yapalial’ın önleme aramasını yapmadığı belirtildi.

İddianamede Urfa İl Emniyet Müdürlüğü, 17 Temmuz 2015 tarihinde Suruç Emniyet Müdürlüğü’ne bir yazı gönderdi.
Yazı şunlar dile getirildi:
Suruç ilçesinde yaşanması muhtemel olayların önlenmesi, müessif bir olayın yaşanmaması amacıyla 19 Temmuz 2015 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar aldırılan emniyet tedbirleri aşağıda çıkartılmıştır. Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü; İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalial aldırılan emniyet tedbirlerinden sorumlu olup, il merkezinden görevlendirilen takviye kuvvet personeli ve ilçesinde yapacağı planlama dahilinde amirleri nezaretinde görevlendireceği 40 çevik kuvvet personeli ile kuvvesinde bulunan 2 TOMA ve shortland araçları ile gerekli emniyet tedbirlerini alacaktır (…) Görev alan tüm personel meydana gelebilecek canlı bomba saldırıları vb. konulara karşı görev yerlerinde dikkatli duyarlı ve müteyakkız bulunacaktır.
suruc1
Emniyet Müdürü’nün cezalandırılması istendi
İddianamede, Suruç İlçe Emniyet Müdürü’nün “Amara Kültür Merkezi’nin önünde toplananlara yönelik dışarıdan gelmesi muhtemel saldırılara karşı her türlü patlayıcı madde veya eşyanın tespiti amacıyla kişilerin üstlerinde ve eşyalarında önleme araması yaptırmadığı ve böylece yeterli güvenlik tedbirini almadığı”  gerekçesiyle cezalandırılması istendi.
Suruç için Adalet Platformu ise Emniyet Müdürü’nün yargılanmasının yetmeyeceğini tüm sorumluların yargılanması gerektiğini belirtti.