Polis, direnişteki İŞKUR işçilerini zorla otogara götürdü

Direnişteki Vanlı 125 İŞKUR işçisi, haklarının verilmesi için Ankara'ya giderek eylem yaptı. Eylemciler polis tarafından yasadışı olarak zorla otogara götürülerek memleketlerine gönderildi.

Polis, direnişteki İŞKUR işçilerini zorla otogara götürdü

Direnişteki Vanlı 125 İŞKUR işçisi, haklarının verilmesi için Ankara’ya giderek eylem yaptı. Eylemciler polis tarafından yasadışı olarak zorla otogara götürülerek memleketlerine gönderildi.

Van’dan giden Ankara Kurtuluş Park’ında toplanan 125 işçi, haklarının verilmesi için eylem yaptı. Yaklaşık 30-35 ekip otosuyla AŞTİ’ye götürülen işçiler, arkadaşlarından bir kısmının eksik olduğunu ve iş konusundaki haklarının kendilerine verilmesini talep ederek memleketlerine dönmeyi reddetti. Kendilerinin de diğer yurttaşlar gibi hak sahibi olduğunu belirten işçiler, kimliklerini ellerine alıp sloganlar atmaya başladı. Polis, işçileri ikna etme noktasında yetersiz kalınca bölgeye çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi sevk edildi.

Grubun etrafını saran ekipler, işçilerden derhal eylemlerine sor vermelerini istedi. Görüşmelerin devam ettiği sırada işçilerin yanından asker uğurlaması yapan bir grup geçti. Polisin, gerginlik çıkabilir endişesine rağmen işçiler de sloganlarla asker uğurlamasına katıldı. Polisin uyarılarına aldırış etmeyen işçiler dağılmayı reddederek, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerle görüşmek istedi.

İşçiler adına konuşan bir kişi, kendilerinin Van’da İŞKUR işçileri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Gerekçe şudur: Biz Van’da depremzede İŞKUR işçileriyiz. Biz 2011 yılından beri devletin bünyesinde çalışan işçileriz. Ama maalesef bu son seçimden sonra bir daha bizi dışarıya attılar. İşsizliğe işsizlik eklemişler. Yani Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanımız, gerek Van’da gerek de Ankara’da bize söz verdiler. Söz nedir? Bana bir sözü anlatın. Bize söz verdiler; ‘sizi çalıştıracağız, sizi mağdur etmeyeceğiz, siz sürekli çocuklarınıza ekmek götüreceksiniz.’ Biz çocuğumuza ekmek götüremediğimiz için, bize verilen söz üzerine biz gelip de bu sözü hatırlatmak için gelmiştik buraya. Ama maalesef evine ekmek götüremeyen insan, cumhurbaşkanının söz verdiği insan buraya bu ekmeği götürmek için gelmiş, emniyet müdahale ediyor. Bir taşkınlık mı yapmışım? Ben de bu Ankara’da yaşayan insanlar gibi, aynı o insanlar gibi boynunu bükmüş, ekmeğini bekliyor. Verilen söz üzerine o sözü istiyor. Ama maalesef gerekçe yok. Sanki bu ülkenin insanı değiliz, suç işlemişiz misali bizi alıyorlar gözaltı yapıyorlar. Bir insanın hayaliyle ekmeğiyle oynanmaz. Bu hayalimizle, ekmeğimizle oynamaktır. Bizim ya canımızı alacaklar ya da o ekmeği verecekler.”

Uzun süren ikna çalışmalarının ardından işçiler, kendi aralarında yetkililerle görüşmek üzere bir heyet oluştururken, diğer işçiler de memleketlerine dönmeyi kabul etti.