Polis dinlese de duymamış: IŞİD saldırılarında emirler nasıl verildi?

İlhami Balı’nın, saldırı emirlerini 2013 yılından bu yana dinlenen telefon hatları üzerinden verdiği ortaya çıktı.

Polis dinlese de duymamış: IŞİD saldırılarında emirler nasıl verildi?

ilhami-baliDiyarbakır, Suruç, Ankara Tren Garı ve İstiklal Caddesi’ndeki saldırıların talimatını verdiği belirlenen ve başına 4 milyon TL ödül konan ‘IŞİD emiri’ diye de bilinen İlhami Balı’nın, saldırı emirlerini 2013 yılından bu yana dinlenen telefon hatları üzerinden verdiği ortaya çıktı.

Dört saldırıyla ilgil dört ilde yürütülen soruşturmalarda Balı’nın adı saldırı emrini veren kişi olarak geçiyor. Balı, ‘aranan teröristler’ listesinde kırmızı kategoride yer alıyor.

Polis, Ankara ve İstiklal saldırılarında ‘uyarı’yla yetinmişti

Geçen yılın ekim ayında Ankara Tren Garı’nın önünde gerçekleşen canlı bomba saldırılarıyla ilgili olarak müfettiş raporunda, polisin barış mitingine katılan kitleyi değil, yalnızca kendi personelini uyardığı, 19 Mart’ta İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen canlı bomba saldırısından dokuz gün önce emniyet birimlerine ‘İstanbul’da turistik bölgede canlı bomba eylemi olabilir’ uyarısını içeren ‘gizli’ ibareli yazı gönderildiği ortaya çıkmıştı.

İletişim hatları 2013’ten beri dinleniyormuş

Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’un haberine göre soruşturma dosyalarında Balı’nın 2013’ten beri telefon ve e-posta gibi iletişim hatlarının dinlendiği belirtildi. Balı’nın kullandığı 0543 662 …. ve 0534 931 …. numaralı telefonlarının da halen dinleme kapsamında olduğu saptandı.

İletişim takibi sonucu Balı’nın Türkiye’ye yönelik saldırıları emirlerini örgüt üyelerine internet ortamından veya kullandığı bu iki telefon hattı üzerinden verdiği anlaşıldı.

Balı hem resmi hem yasadışı yollarla Türkiye’ye girmiş

Soruşturma dosyalarına giren raporlara göre Balı, 2012’de beş, 2013’te ise iki kez olmak üzere yedi kez sınır kapıları üzerinden ‘resmi olarak’ Türkiye’ye giriş çıkış yaptı. Balı’nın, 2013’ten 2014’e kadar Türkiye’ye yasadışı yollardan giriş yaptığı da belirlendi.

Balı’nın son olarak 1 Eylül’de Türkiye’ye yasadışı yollardan sızmaya çalıştığı, bunu başaramayınca IŞİD mensuplarıyla birlikte sınırdaki birliklere ateş açarak kaçtığı ifade edildi.

Diyarbakır, Suruç, Ankara ve İstiklal saldırıları Gaziantep’te hazırlanmış

Raporlarda, Gaziantep’teki hücre evlerine yönelik operasyonlarda elde edilen dijital veriler ve bulgularda Balı’nın hücre evlerindeki toplantılara katıldığı, örgüt üyelerine talimat verdiği ve hücre evlerinin finansı ve koordinesinde görev aldığı belirtildi.

Diyarbakır’da Orhan Gönder, Suruç’ta Şeyh Abdurrahman Alagöz, Ankara Gar’da Yunus Emre Alagöz ve Suriyeli Ebu Usema, İstiklal Caddesi’nde Mehmet Öztürk saldırılara Gaziantep’teki hücre evlerinde hazırlandı.