Pinochet ve destekçilerinin Nazilerden eğitim aldığı ortaya çıktı

Son yayımlanan belgelere göre ABD destekli Şilili faşist diktatör Augusto Pinochet ve destekçilerinin "Akbaba operasyonları" için Nazilerden eğitim ve destek aldığı ortaya çıktı.

Pinochet ve destekçilerinin Nazilerden eğitim aldığı ortaya çıktı

Şilili faşist diktatör Augusto Pinochet ve destekçilerinin “Akbaba operasyonları” kapsamında Nazilerden de destek aldığı ortaya çıktı.

TeleSur’da yer alan habere göre Obama yönetimi tarafından 12 Aralık’ta yayımlanan gizli raporda, Şili’deki sosyalist Allende liderliğindeki iktidara yönelik ölümcül çoklu-devlet operasyonları için başta istihbarat ağı oluşturma ve işletme amaçlı Güney Şili’de ünlü Şili gizli servisi DINA mensuplarına Naziler tarafından eğitim verildiği açıklandı.

Raporda, 1974’de doğrudan başkanlığa bağlı, Şili’de sol muhalefeti yok etme amaçlı kurulan Şili diktası ulusal servisi, DINA’in güney Şili La Dignidad Nazi kolonisiyle yakın temas halinde olduğu bilgisi yer alırken, Güney Şili’de yer alan Nazi üssünde bir de işkence merkezinin olduğu belirtiliyor.

Raporda adı geçen “Nazi kolonisi”nin II. Dünya Savaşı bitiminde eski Nazi subayları tarafından oluşturulduğu bilgilerinin yanı sıra aynı zamanda eski Gestapo ve SS subaylarının bahsi geçen üste DINA ajanlarına işkence teknikleri eğitimi verdiği ifadeleri yer alıyor.

DINA gizli servisinin aynı zamanda Nazilerin desteğiyle Akbaba operasyonları kapsamında geniş çaplı bir suikast ağı geliştirdiği öğrenildi.