PETKİM'in karı özelleştirmeleri anlatıyor

Yüzde 60'ından fazlası 3 milyar lira gibi bedele Azerbaycan kökenli Socar şirketine devredilen Petkim'in bir yıllık net karı ise bu tutarın beşte birinden fazlasına gelmiş oldu.

PETKİM'in karı özelleştirmeleri anlatıyor

Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşlarından olan petrokimya hammadde üreticisi Petkim şirketi, 2015 yılı karını açıkladı. Petkim’in 2015 yılını 639,2 milyon lira net karla tamamladığı bildirildi.

Petkim’den yapılan açıklamaya göre, şirket geçen yılın ilk çeyreğinden başlayıp yılın tamamına yansıttığı performansı ile net kar marjını artırdı. 12 aylık dönemde 4 milyar 532,6 milyon liranın üzerinde ciro yapan şirketin aktif büyüklüğü 5 milyar 460,7 milyon lira oldu. Söz konusu dönemde şirketin kapasite kullanım oranı yüzde 87 düzeyine çıktı. Petkim, geçen yılı şirket tarihinin en iyi finansal sonuçlarından birini açıklayarak kapattı. Yıl sonu net karı 639,2 milyon liraya çıkan Petkim’de net kar marjı yüzde 14 oldu.

Özelleştirme ile kaybedilen değer

2007 yılında 2 milyar dolar karşılığında özelleştirilen Petkim’in sadece 2015 yılı karı olan 639,2 milyon liranın bugünkü kur üzerinden karşılığı 220 milyon doları geçiyor. Petkim’de kamunun elinde kalan son yüzde 10’luk hissenin de 2012 yılında 168,5 milyon dolar karşılığında özelleştirildi.

Petkim’in yüzde 51’lik blok hissesinin özelleştirmesinden elde edilen 2 milyar doların o günkü kur üzerinden karşılığı 2,8 milyar lira ediyordu. Daha sonra özelleştiren yüzde 10’luk hissenin o günkü kur üzerinden karşılığı ise 296 milyon lirayı ancak buluyordu.

Böylece, Petkim’in yüzde 60’ından fazlası 3 milyar lira gibi bedele Azerbaycan kökenli Socar şirketine devredildi. Petkim bir yıllık net karı ise bu tutarın beşte birinden fazlasına gelmiş oldu.

Türkiye’de emekçi halkın yarattığı en önemli değerlerden olan Petkim’e ilişkin bu basit veriler dahi özelleştirmelerin neye yaradığını ve patronların cebini nasıl doldurduğunu göstermeye yetiyor.