Periyodik cetvele 4 yeni element eklendi

Kimyasal elementleri sınıflandıran periyodik tabloya dört yeni element eklendi.

Periyodik cetvele 4 yeni element eklendi

Kimyasal elementleri sınıflandıran periyodik cetvele dört yeni element eklendi. Böylelikle tablonun yedinci sırası da dolmuş oldu. En son 2011 yılında 114 ve 116 sayılı elementler tabloya girmişti.

Rusya, ABD ve Japonya’daki bilim insanları tarafından bulunan dört süper-ağır kimyasal element uzmanlar tarafından kontrol edildikten sonra resmi olarak tablodaki yerini aldı.

Merkezi ABD’de bulunan kimyasal sınıflandırma, terminoloji ve ölçümlerden sorumlu küresel örgüt, Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Derneği 113, 115, 117 ve 118 şeklinde belirlenen dört yeni elementi 30 Aralık’ta tescil etti.

İnsan eliyle oluşturulan yeni elementler, hafif atom çekirdeklerini birbiriyle çarpıştırarak daha sonra radyoaktif süper ağır elementlerin parçalanmasını izleyerek bulunuyor.

Guardian’ın haberine göre Japonya’da Riken Enstitüsü’nde araştırmayı yürüten Kosuke Morita ekibinin şimdi “119 elementinin ve ötesinin bilinmeyen bölümlerine bakmayı planladıklarını” söyledi.

Kimya dalında Nobel ödülü almış Ryoji Noyori buluşla ilgili “Bilimciler için bu Olimpiyatlarda altın madalyayı kazanmaktan bile daha değerli” dedi.

Şimdilik periyodik tablodaki yerlerine göre adlandırılan elementler gelecek aylarda buluşları gerçekleştiren ekipler tarafından isimlendirilecekler. Böylece, 113 elementi Asya’da isimlendirilen ilk element olacak.

Uluslararası Kimya Derneği’nin İnorganik Kimya Bölümü Başkanı Profesör Jan Reedjik kimya topluluğunun periyodik tabloda yedinci sırasının tamamlanmasını görmek için sabırsızlandığını söyledi.

Reedjik “Şimdi element isimlerinin ve sembollerinin resmileşme süreci başladı.” derken bu elementler geçici olarak ununtrium (Uut ya da element 113), ununpentium (Uup, element 115), ununseptium (Uus 117) ve ununoctium (Uuo, element 118) olarak adlandırılıyor.

Yeni elementler isimlerini mitolojik bir kavram, bir mineral, bir yer ya da ülke, bir nitelik ya da bilim insanlarından alabiliyor.