Penti’de işçilere 2 kez tuvalet hakkı, su yok!

Penti’de, kirli olan arıtma suyunu içmek istemeyen işçiler, dışarıdan su alınmasını talep etti ancak talepleri fabrika yetkilileri tarafından karşılanmadı.

Penti’de işçilere 2 kez tuvalet hakkı, su yok!

Penti’de, kirli olan arıtma suyunu içmek istemeyen işçiler, dışarıdan su alınmasını talep etti ancak talepleri fabrika yetkilileri tarafından karşılanmayan işçiler, temiz su içebilmek için aralarında para topluyor.

1000 işçinin çalıştığı Penti fabrikasının yüzde 80’ini kadın işçilerden oluşuyor.

İşçiler yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Hadi sigara zararlı diyelim, ne kadar az içersek o kadar iyi. Ama tuvalet ihtiyacı da günde iki defa 5’er dakika. Elimizde değil ki kardeşim. Molaya çıkacağımız zaman da makinenin mola tuşuna basıyoruz. Ve bunlar merkezi bir ekrandan takip ediliyor. Mola 5 dakikayı geçsin, makineyi molaya alan işçi sorgulanıyor.”

“Sebil benden su sizden”

“İçme suyumuz fabrikada arıtılan su. Ama işin gerçeği arıtılamıyor su, kirli oluyor. Biz bunun için müdürün yanına gittik. Durum böyle böyle, sebil ve dışarıdan damacana su istiyoruz dedik. Yapmayacaklarını bildiğimizden ‘Hatta sebili siz alın suyu biz alalım’ dedik. Birkaç saat sonra müdür bizi yanına çağırdı. ‘Tamam sebil benden su sizden’ dedi. Şimdi işçiler, çamurlu su içmemek için kendi arasında para toplayıp su alıyor.”

“Sendika bir işlev görmüyor”

“Fabrikada 12 bölüm var. İşveren kendi seçim yaptırıyor. 12 temsilci seçiyor. Böylece sendikayı da saf dışı bırakıyor zaten. Bu temsilcileri de kendi işini yürütmek için seçiyor.”

Penti fabrikasında TEKSİF sendikası örgütlü.