Pentagon ve TSK'den Fırat Kalkanı açıklamaları: TSK-Pentagon kardeşliği cihatçıların fendini yener mi?

TSK ve Pentagon, Azaz-Rai arasındaki bölgede yürütülen operasyona ABD Özel Kuvvetleri'nin destek verdiğini açıkladı.

Pentagon ve TSK'den Fırat Kalkanı açıklamaları: TSK-Pentagon kardeşliği cihatçıların fendini yener mi?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK), Azaz-Rai arasındaki bölgede yürütülen operasyona ABD Özel Kuvvetleri’nin destek verdiği açıklaması gelirken ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü de ABD özel kuvvetlerinin Türkiye ile birlikte operasyon yürüttüğünü teyit etti.

 

TSK’den yapılan açıklamada, “Azaz-Rai arasındaki bölgede icra edilen harekata Koalisyon kapsamında ABD Özel Kuvvetleri destek vermiştir. Koalisyon güçleri tarafından Kunaytirah, Tatimus, Cakka ve Baragidah bölgelerinde tespit edilen IŞİD unsurlarına toplam 4 hava harekatı icra edilmiş, 5 IŞİD’li etkisiz hale getirilmiş, 5 bina ve 1 havan mevzii imha edilmiştir. Tatimus bölgesinde, meydana gelen el yapımı patlayıcının patlaması sonucunda 5 muhalif ölmüş, 6 muhalif yaralanmıştır” denildi.

Pentagon: Türkiye hükümetinin talebi üzerine…

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri de, Türkiye’nin talebi doğrultusunda ABD özel kuvvetleri birliklerinin, Suriye sınırındaki Cerablus ve Çobanbey bölgelerindeki operasyonlarda Türk birliklerine ve Suriyeli muhalif güçlere destek verdiğini bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis; “Türkiye hükümetinin talebi üzerine, Amerikan özel kuvvetleri birlikleri, Cerablus ve El Rai civarındaki Suriye sınırını ve çevresini IŞİD’den temizleyen Türk birliklerine ve Suriyeli muhalif güçlere eşlik ediyor.” ifadelerini kullandı.

ABD ve Türkiye Genelkurmay Başkanları’nın bugün Hırvatistan’da başlayan NATO Genelkurmay Başkanları toplantısında da IŞİD’e karşı mücadeleyi konuştukları bildirildi.

Cihatçılardan “ABD varsa savaşmayız” resti

Öte yandan, bugün El Rai’de cihatçılarla ABD askerlerinin karşı karşıya gelmesinin ardından, cihatçı teröristlerin ABD askerleri olduğu sürece Fırat Kalkanı operasyonuna devam etmeyeceklerini açıkladıkları duyuruldu.

Cihatçıların açıklamalarında ABD’nin “ayrılıkçı PKK’yi desteklemelerini” bahane etmelerine karşın asıl sorunun El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin Rusya ile ABD arasında yapılan ateşkes anlaşması kapsamına alınmamasına duyulan tepki olduğu biliniyor.