Pelin Batu "AK Troller"in hedefinde: Pamukova'yı unuttuk mu?

Halk TV'de yayınlanan Ayşenur Arslan'ın konuğu olan Pelin Batu'nun sözleri 'AK Trolleri' heyecanlandırdı.

Pelin Batu

Halk TV’de yayınlanan Ayşenur Arslan’ın sunduğu ‘Medya Mahallesi’ programına konuk olan Pelin Batu’nun “Hızlı tren dediler sonra mühendisler ortaya çıktı, hızlı tren değil, sadece daha fazla kömür atarak hızlandırıp raydan çıkmıştı. Dolayısıyla insanlar ölmüştü.” sözleri ‘AK Trolleri’ heyecanlandırdı.

Marmaray’da yaşanan raydan çıkma olayının üzerinden hükümeti eleştiren Pelin Batu, elbette 22 Temmuz 2004 günü yaşanan Pamukova’daki kazada raydan çıkan ve 41 yurttaşın ölümüne neden olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu treninden bahsediyordu. Bu trenin elektrikli lokomotifle çalıştığını ise o anda unutarak kömürle çalıştığını söylemiş olması ise ‘AK Troller’ tarafından hemen can simidi yapılmaya çalışıldı.

Pelin Batu, bu açıklamalarından sonra gelen tepkilere Twitter’dan cevap verdi. Batu, “Bahsedilen başka tren, yıllar öncesinin bir kazası: ne kadar kötücül, ne kadar belaltı düşündüğünüzü yine kanıtladınız. Ne terbiyesizsiniz” diye tepki gösterdi.

milliyet pamukova kazası mansetPamukova kazasının nedeni trenin “hızlandırılmış” olması

2004 yılında, AKP’nin büyük bir tantanayla duyurduğu “hızlı tren” projesinin hemen hayata geçemeyeceğinin anlaşılması üzerine bulunan bir formülle trenlerin daha hızlı gitmesi üzerine kurulan “hızlandırılmış tren” projesi devreye sokulmuştu.

Ancak ne raylarda ne de trenlerde gerekli altyapı ve teknik düzenlemeler yapılmadan başlatılan “hızlandırılmış tren” seferleri 22 Temmuz 2004 günü Sakarya’nın Pamukova ilçesinde meydana gelen tren kazasıyla Türkiye’ye büyük bir fatura çıkarmıştı.

O gün, Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıkmış, toplam 230 yolcudan 41’inin hayatını kaybetmesine, 89’unun da yaralanmasına sebep olmuştu. Kaza, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde sürmekte olan özelleştirilme süreci ve yeni hayata geçirilen hızlı tren projesinin ilk adımında meydana gelmişti. Yolcu sayısı olarak en yoğun hat olan Ankara-İstanbul tren hattı arasında hızlı tren uygulamasına yetersiz altyapıya rağmen aceleyle yapılan geçiş yüzünden meydana gelen kazadan sonra kamuoyu tepki gösterdi.

hizli-tren-davasi-dustuKazadan sonra Prof. Dr. Sıddık Binboğa Yarman başkanlığında oluşturulan Bilim Kurulu raporuna göre, tren Mekece İstasyonu’nu geçtikten sonra 345 metre yarıçapındaki dönemece, hız limiti saatte 80 kilometre iken 132 kilometre hızla girmiş, aşırı hız yüzünden trenin ikinci yolcu vagonunun sol tekerleği raydan çıkmış, bu vagona bağlı vagonların da raydan çıkması sonucu trenin dengesi bozularak hızla sürüklenerek yana yatmıştı.

Aynı raporda kaza mahalinde makinistler için uyarıcı işaret ve tabela bulunmadığı, toplam yolculuk için verilen 5 saat 15 dakikanın yeterli olmadığı ve uygun olmayan altyapının da kazayı etkileyen faktörlerden olduğu belirtilmişti. Buna karşın kazanın sorumluluğu makinistlerin üzerine atılarak olayın üstü örtülmüştü.

Pamukova_Tren_KazasıSakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, kaza sırasında vagonlardan savrulan parçaların kazadan hemen sonra TCDD yetkilileri tarafından bulundukları yerlerden alınarak yol kenarına öbeklendiği ve bu şekilde delillerin karartıldığı ortaya çıkmasına rağmen, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkında soruşturma açılması talebi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından reddedilmişti.

Sadece iki makinistin küçük cezalar aldığı davada, bilirkişinin yarı yarıya kusurlu bulduğu raylarla ilgili sorumluların soruşturulmasına izin verilmedi. Bilirkişi raporlarıyla facianın ardında eski raylarla yapılan hızlı tren denemesinin olduğu ortaya çıkmıştı.