Patronlara asgari ücret desteği, çiftçilere desteğe denk

Maliye Bakanı Naci Ağbal, patronlara sadece asgari ücret artışı nedeniyle sağlayacakları desteğin çiftçilere yapılan destek ödemelerine denk olduğunu ağzından kaçırdı.

Patronlara asgari ücret desteği, çiftçilere desteğe denk

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2016 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretin patronlara “maliyeti” kapsamında patronlara 2016 yılında 11,4 milyar lira destek sağlayacaklarını söyledi.

Ağbal, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarıldığını anımsatarak, “Bu artıştan kaynaklanan maliyetler noktasında, maliyetin bir kısmını devlet olarak finanse etme kararı aldık. Bu kapsamda da yaklaşık 11 milyonun üzerindeki çalışanın, çalışması karşılığında işverenlere 2016 yılında 11,4 milyar lira destek sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Ancak Ağbal’ın tarımsal desteklere ilişkin açıklamaları patronların sadece asgari ücret zammı nedeniyle aldıkları desteğin dahi çiftçilere yapılan gelir desteğine denk geldiğini ortaya çıkardı. Ağbal, tarımsal destekler için 2016 bütçesinde 11,6 milyar lira kaynak ayırdıklarını bildirdi.

Ağbal, Komisyon görüşmelerinde sıklıkla gelen Sayıştay raporlarına ilişkin eleştirileri ise, “Hiç çekinecek bir şey yok. Sayıştay raporu şöyle olmalıdır, böyle olmalıdır… O, Sayıştayın Meclise karşı bir sorumluluğudur. Sayıştayın yapması gereken bir görevidir. Sayıştay Başkanlığının yapmış olduğu denetimlerde, ortaya çıkan raporlarda yapılacak eleştiriler mutlaka olacak. Her eleştiri aynı zamanda bizim için bir ödevdir” diyerek geçiştirirken bürokratları suçladı.