Patronlar kadınlara göz dikti: TİSK 2023 için hedefleri için formülü açıkladı

Patronlar, başta ev kadınları olmak üzere kadınların "2023 hedeflerine" ulaşmak için mutlaka istihdama katılması gerektiğini açıkladı.

Patronlar kadınlara göz dikti: TİSK 2023 için hedefleri için formülü açıkladı

Patronlar, başta ev kadınları olmak üzere kadınların “2023 hedeflerine” ulaşmak için mutlaka istihdama katılması gerektiğini açıkladı.

AKP’nin kadının “annelik” rolüne vurgusu ve gericilik aracılığıyla kadının ekonomik hayata katılımını dizginlemeye çalışması karşısında kadınlara biçilen rolün sınırları çizilmiş oluyor. Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu (TİSK) tarafından hazırlanan rapor ise, AKP’nin kadınlar için “uygun gördüğü” esnek çalışma modellerini destekliyor.

AKP, Türkiye’nin 2023 yılında GSYH büyüklük bakımından dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alarak kişi başına düşen milli gelirini 25 bin dolara çıkarmayı ve en az 2 trilyon dolarlık bir ekonomi büyüklüğüne ulaşmayı hedefleyerek işsizlik oranını yüzde 5’e düşürmeyi istiyor.

Türkiye’de istihdamın yüzde 70’i erkeklere, yüzde 30’u kadınlara ait olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla istihdama katılımın büyük önem taşıdığı “2023 hedefleri”ni gerçekleştirmek için kadınların ekenomide daha fazla yer alması gerekiyor. 2015 yılı işsizlik verilerini değerlendiren TİSK raporu, yüzde 10,3 olarak belirlenen işsizlikte kadınların yeterince iş bulamamasının etkili olduğunu söylüyor. Buna karşın ev kadınlarının istihdam oranını yükseltmek için büyük potansiyel olduğu vurgulanıyor.

TİSK Bülteni’nde, “2015 yılında istihdamdaki artışı ağırlıklı olarak kadınlar sağladı. Ancak istihdamın yüzde 70’i erkeklere, yüzde 30’u kadınlara aittir. Nüfusun yarısını kadınların oluşturduğu göz önüne alındığında, arada 20 puanlık istihdam boşluğu bulunduğu ortaya çıkıyor” deniliyor. Raporda, kadın istihdam artışın temelinde ise hizmetler sektöründeki ücretli kadın istihdam artışının yattığı ifade ediliyor.