Patron, Türkiye'yi PYD ile ortak ediyor

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass Diplomasi Muhabirleri Derneği’nde katıldığı toplantıda Suriye’deki gelişmeleri de değerlendirerek AKP hükümetiyle Suriye’nin kuzeyinde ortak bir güç için çalıştıklarını belirtti.

Patron, Türkiye'yi PYD ile ortak ediyor

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass Diplomasi Muhabirleri Derneği’nde katıldığı toplantıda Suriye’deki gelişmeleri de değerlendirerek AKP hükümetiyle Suriye’nin kuzeyinde ortak bir güç için çalıştıklarını belirtti.

IŞİD’in mevcut hattından çıkarılarak daha doğuya itilmesi için ılımlı muhaliflerin nasıl desteklenebileceği konusunda TSK ve hükümetle görüştüklerini belirten ABD Büyükelçisi “Suriye’de kimse ateşkesten yararlanıp demografik yapıyı değiştirmeye kalkmasın. Türk hükümetiyle Suriye’nin kuzeyinde ortak bir güç için çalışıyoruz” diye konuştu.

“PKK silah bırakmalı”

“PKK’ye şiddeti durdurması ve silahları bırakması çağrımızı yineliyoruz” diyen Bass, ABD’nin YPG’ye silah ve mühimmat sağlamadığını öne sürdü.

Geçtiğimiz ay Mesut Barzani’nin “PYD ve PKK aynı şeydir,” açıklamasına karşılık ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, PKK ve YPG’nin iki ayrı örgüt olduğunu, Suriye’nin kuzeyinde YPG ile işbirliğini sürdüreceklerini belirterek “PYD ya da YPG ile Suriye’nin bazı bölgelerinde, IŞİD’e karşı savaşan ve kontrol ettiği bölgelerden çıkmaya zorlayan birçok grupla çalıştığımız gibi çalışıyoruz” demişti.

Zarrab ve Gülen’in akıbeti

Türkiye’deki basın özgürlüğü ile ilgili soruya “yasa sistemlerimiz farklı. Basın özgürlüğüne verdiğimiz önemden dolayı hakarete tolerans gösteririz” diye yanıt veren Bass, ABD’de ikamet edilen Fethullah Gülen için ise “Hakkında yasa dışı bağış yaptığı gerekçesiyle bir suçlama var. Bu konu Federal Seçim Kurulu tarafından inceleniyor. Gülen’in ABD’de işlediği başka bir suç varsa o da değerlendirilir” dedi.

ABD’de tutuklanan Reza Zarrab ile ilgili ise “Devam eden bir dava ile ilgili herhangi bir yorumda bulunamam” ifadelerini kullandı.