Panama Belgeleri'nin kaynağı hukuk bürosunun Alman istihbaratıyla bağlantısı ortaya çıktı

Panama merkezli Mossack-Fonseca şirketi kurucularının Almanya’nın 1 numaralı casusu ile ortak olduğu ortaya çıktı.

Panama Belgeleri'nin kaynağı hukuk bürosunun Alman istihbaratıyla bağlantısı ortaya çıktı

Panama merkezli Mossack-Fonseca şirketi kurucularının Almanya’nın 1 numaralı casusu ile ortak olduğu ortaya çıktı.

Küresel çapta vergi kaçırma ve kara para aklama konusunda en uzman beş hukuk firmasından biri olan Panama merkezli Mossack Fonseca’nın 11.5 milyon belgesinin sızdırılmasının ardından, firma mercek altına alındı.

CIA’ya çalışan Nazi babanın oğlu Mossack

Belgelerin tamamını inceleyen Almanya’nın Süddeutsche Zeitung gazetesi, firmanın Alman devleti ve istihbaratıyla bağlantılarına dikkat çekti. İki ortağından biri olan Jürgen Mossack’ın babası Erhard Mossack, Nazi rejiminde Waffen-SS yetkilisiydi ve 1948’te Panama’ya geldikten sonra CIA adına Kübalı komünistlere karşı casusluk yapmıştı.

Mossack- Fonseca’nın vergi kaçakçılığı için kurdurduğu paravan şirketleri de bir Alman yönetiyor: Kâğıt üzerinde Alman pasaportu sahibi Claus Möllner olarak gözüken bu kişinin Almanya’nın 1 numaralı casusu Werner Mauss’un ta kendisi olduğunu Süddeutsche Zeitung ortaya çıkardı.

Mossack uyuşturucu paralarının Panama’ya aktarılması için önemli bir köprüydü, özellikle Kolombiya ve Meksikalı uyuşturucu baronları en iyi müşterileri arasındaydı.

Alman casusu paravan şirket yönetici

1965’ten beri tüm Alman istihbarat servislerinin sivil çalışanı olan Mauss da 1980’lerin ortasından itibaren Kolombiya’yı merkez belleyip Latin Amerika çapında faaliyet göstermişti. Ancak Kolombiya’da ELN’nin hem rehin alma eylemlerine yardım ettiği hem de rehineleri kurtarma operasyonu düzenleyip vurgun yaptığı suçlamaları yüzünden “istenmeyen adam” haline gelmişti. Buna rağmen Hizbullah ve RAF operasyonlarında da rol almıştı.

Süddeutsche Zeitung’un “Federal Almanya tarihindeki en gizemli figürlerden biri”, “kelimenin tam anlamıyla karanlık bir adam” dediği Mauss, son 50 yılda onlarca sahte kimlik kullanmıştı.

Gazete, Mauss’un zaten ifşa olmuş milyonlarca dolarlık vergi kaçırma operasyonlarına şimdi de Panama Belgeleri’ndeki 12 paravan şirketin eklendiğini kaydetti. Kirli operasyonları sırasında bu şirketler ve banka hesaplarından faydalanan Mauss’un 2000’lerden itibaren Alman devletinin resmi desteğini kaybettiğini belirtti.

Ayrıca belgelere göre, Mossack-Fonseca’nın kirli hizmetlerine Almanya’nın Siemens yöneticilerinden genelev krallarına uzanan binlerce vatandaşı başvuruyor.

‘Almanya da satın almıştı’

Amerikan yayın kuruluşu CNN’e mülakat veren Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) başındaki Gerard Ryle, “Belgeler elimize geçmeden önce Mossack Fonseca’dan daha ufak bir sızıntı olmuştu. Alman hükümeti bilgiyi satın alıp Britanya ve ABD hükümetleriyle paylaştı. Biz bu belgelere ulaşıp elimizdekilerle karşılaştırdık, tamamen uyuşuyorlardı” dedi.

ICIJ’nin üst düzey editörlerinden Michael Hudson da VOA’ya “Bu belgeleri ilk biz görmedik” diyerek, Alman hükümetinin geçen yıl daha ufak bir sızıntıdan elde ettiği bilgilerle Mossack-Fonseca’yla bağlantılı bir Alman bankasına baskınlar yaptığını belirtti.