Panama Belgeleri Peru’yu çalkalıyor

Geçtiğimiz günlerde Panama menşeli bir hukuk firması olan Mossack Fonseca’ya ait 11 milyon sayfadan oluşan “Panama Belgeleri”nde, Peru’nun eski diktatörü Alberto Fujimori’nin kızı Keiko Fujimori’nin seçim kampanyalarının vergi kaçırma ve kara para aklama yöntemleriyle finanse edildiği görülüyor.

Panama Belgeleri Peru’yu çalkalıyor

Geçtiğimiz günlerde Panama menşeli bir hukuk firması olan Mossack Fonseca’ya ait 11 milyon sayfadan oluşan kayıtlar “Panama Belgeleri” başlığı ile basına sızdırıldı.

Sızdırılan belgelerde, Peru’nun eski diktatörü, sol karşıtı Alberto Fujimori’nin önümüzdeki dönem başkanlık seçimleri için adaylığını koyan kızı Keiko Fujimori’nin kampanyalarının vergi kaçırma ve kara para aklama yöntemleriyle finanse edildiği görülüyor.

Yayınlanan belgelere göre, Alberto Fujimori döneminde bakanlık yapan Jaime Yoshiyama’nın oğlu Jorge Yoshiyama, Seyşeller ve Virgin Adalarında Mossack Fonseca’ya bağlı hesaplar açarak, diktatör Alberto Fujimori’nin kızı Keiko Fujimori’nin 2011-2016 başkanlık kampanyalarına, bu hesaplar aracılığıyla 113.000 Amerikan doları ödenek sağladığı görülüyor.

Alberto Fujimori kimdir? 

Alberto Fujimori 1990 ve 2000 yılları arasında Peru’da Devlet Başkanı olarak görev yaptı. Görev yaptığı yıllarda yolsuzluk, insan hakları ihlali gibi suçların yanı sıra, Peru’da solculara karşı baskıcı bir rejim kurdu ve yargısız infazlar gerçekleştirdi. Alberto Fujimori’nin yargısız infazlarla saldırdığı gruplar arasında, silahlı mücadele veren Peru Komünist Partisi de bulunuyor.

Peru halkı protesto ediyor 

Geçtiğimiz Salı günü ise, Peru’nun başkenti olan Lima şehrinde binlerce Peru’lu, Fujimori diktatörlüğünü ve Alberto Fujimori’nin, başkanlık seçimlerinde yarışan kızı Keiko Fujimori’yi protesto etmek için sokaklara çıktı.