PAME’nin grevi Yunanistan’da hayatı durdurdu

Syriza-Anel koalisyon hükümetinin sosyal güvenlik yasalarını düzenleyen reform paketine karşı PAME (Tüm Yunanistan Militan Cephesi) öncülüğünde 4 Şubat günü tüm Yunanistan’da son yılların en yüksek katılımlı genel grevi gerçekleşti. 50’nin üzerinde şehirde grev başarıya ulaştı. Ulaşımdan sağlığa, eğitimden üretime hayatın durduğu Yunanistan’da grev gösterilerine başta Atina’da olmak üzere on binlerce emekçi katıldı. Traktörleriyle uzun konvoylar... View Article

PAME’nin grevi Yunanistan’da hayatı durdurdu

Syriza-Anel koalisyon hükümetinin sosyal güvenlik yasalarını düzenleyen reform paketine karşı PAME (Tüm Yunanistan Militan Cephesi) öncülüğünde 4 Şubat günü tüm Yunanistan’da son yılların en yüksek katılımlı genel grevi gerçekleşti. 50’nin üzerinde şehirde grev başarıya ulaştı. Ulaşımdan sağlığa, eğitimden üretime hayatın durduğu Yunanistan’da grev gösterilerine başta Atina’da olmak üzere on binlerce emekçi katıldı.

Traktörleriyle uzun konvoylar oluşturan çiftçiler ülkenin kuzeyindeki otobanları, Selanik’teki kimi caddeleri trafiğe kapattı.  Dün (5 Şubat) ise Atina, üniformalıların protesto yürüyüşüne sahne oldu. Polis, itfaiye gibi grupların yüksek katılımlı yürüyüşüne ırkçı Altın Şafak partisinin kimi milletvekillerinin de destek verdiği görüldü.  Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Kuçubas da mecliste yaptığı konuşmayla özellikle çiftçilerin yaşayacağı sıkıntılara dikkat çekerek hükümetin yasa tasarısını eleştirdi.

DİSK Nakliyat-İş’den enternasyonal dayanışma

Eylemlere aynı zamanda Türkiye’den de destek geldi. DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası da, 4 Şubat günü Ankara’daki Yunanistan Büyükelçiliği’nin önünde gerçekleştirdiği dayanışma eylemiyle Yunanistan’da greve çıkan işçi sınıfının yanında olduğunu ilan etti. Nakliyat-İş Sendikası’nın yaptığı basın açıklaması şu şekilde:

AB, İMF İle SYRIZA-ANEL İktidarının İşçi ve Halk Düşmanı Politikalarına Karşı Direnen, Mücadele Eden

Yunanistan İşçi Sınıfına Selam Olsun

Bu gün Yunanistan’da yüzbinlerce işçi hava çalışanı, çiftçi genel grevde sokaklarda meydanlarda. Bizlerde bu gün Yunanistan işçi sınıfıyla, emekçi halkı ile dayanışma içerisindeyiz.

Yunanistan’da işçiler, kamu çalışanları, çiftçiler AB ve İMF’nin SYRIZA-ANEL hükümetinin işçi-halk düşmanı politikalarına karşı mücadele ediyorlar.

Çünkü, SYRIZA-ANEL Hükümeti emperyalist tekellerle, AB ve IMF ile el ele vererek, İşçi Sınıfının emekçilerin çiftçilerin, halkın kazanımlarını sosyal haklarına saldırmaktadırlar. Yunanistan sermaye düzeninin ekonomik krizinin sorumlusu AB, IMF ve yerli-yabancı parababaları düzenidir, Emperyalistlerdir. Krizin sorumlusu olanlar, faturayı işçilere, kamu çalışanlarına, çiftçilere ödetmek istiyorlar. Sosyal Güvenlik katkı paylarını artırmak, emeklilik yaşını yükseltmek, işçilerin, kamu çalışanların, çiftçilerin ekonomik-demokratik kazanımlarına saldırıyorlar. Ancak, Yunanistan İşçi Sınıfı PAME’nin öncülüğünde diğer sendikalara, halk örgütleri ile bu işçi ve halk düşmanı politikalara karşı aylardan beri bölgesel, ulusal eylemlerle direnişler, grevlerle, işgallerle mücadele ediyorlar.

Bizler Türkiye İşçi Sınıfı olarak Yunanistan İşçi Sınıfının bu haklı ve onurlu mücadelesini selamlıyoruz. Bu mücadeleyle her zaman dayanışma içerisinde bulunacağımızı belirtiyoruz. Onun için burada Türkiye Yunanistan Büyükelçiliği önündeyiz. Ve bugün yüreklerimiz Yunanistan’daki işçi kardeşlerimizle atıyor.

Ülkemizde de AKP iktidarı, 12 Eylül 1980’den bu yana yerli-yabancı para babalarının gündeminde olan kazanılmış kıdem tazminatı hakkımızı ortadan kaldırmaya yönelik yasal düzenlemeleri gündeme almaktadır.

İş güvencemizde olan kıdem tazminatı hakkımızın gasp edilmesine yönelik yasal düzenlemeler yanında, özel istihdam büroları düzenlemeleri ile işçiler için köle pazarı meşrulaştırmak isteniyor. Bu işçi ve halk düşmanı düzenlemelere karşı mücadele ediyoruz. Mücadelemizi daha kitlesel ve örgütlü mücadeleye dönüştürmeliyiz.

Yunanistan İşçi Sınıfı ile Türki İşçi Sınıfın karşı karşıya olduğu sermaye sınıfının saldırıları aslında aynı. Ülkemizde de 2008 yılında mezarda emeklilik yasası ile emeklilik yaşı 65 oldu.

Bundan dolayı da İşçi Sınıfının mücadelesi her zaman belirtiğimiz gibi uluslararası- enternasyonal bir mücadeledir. Ve Yunanistan İşçi Sınıfının bugünkü Genel Grevi ile dayanışma içerisinde bulunmak bizlerin, Türkiye İşçi Sınıfının sorumluluğudur. 04.02.2016

Yaşasın Yunanistan İşçi Sınıfının IMF, AB ve Emperyalist Tekellere SYRIZA-ANEL’e Karşı Onurlu Grevi

Yaşasın Uluslararası İşçi Sınıfı Dayanışması

Yaşasın Proletarya Enternasyonalizmi

Nakliyat-İş Sendikası