'Özyönetim ilanı' soruşturması ardından keskin nişancı alarmı

'Özyönetim ilanı' ile ilgili soruşturma tamamlandı.

'Özyönetim ilanı' soruşturması ardından keskin nişancı alarmı

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde ‘özyönetim ilanı’ soruşturmasının tamamlanmasının ardından savcılık ilçedeki 293 kritik noktanın tespitini yaptı. Bu noktaların çoğunda patlayıcı tuzaklar olduğu belirtilen iddianamede sekiz ayrı yerde keskin nişancı bulunduğu belirtildi. Görevden alınan Sur Belediyesi Eş Başkanları Seyit Narin ve Fatma Şık Barut’un da aralarında bulunduğu altı sanık hakkında, özyönetim ilanının terör eylemleriyle birlikte değerlendirilmesi üzerine ‘Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık’tan bu yana sokağa çıkma yasağının sürmesi üzerine 14 Ağustos günü ‘özyönetim ilan’ edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede, Sur Belediyesi Eş Başkanları Fatma Şık Barut ve Seyit Narin’in de aralarında olduğu 4 tutuklu ve 2 tutuksuz sanık hakkında ‘Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.

Soruşturmayı yürüten savcı, örgütün 2015 yılı Ağustos ayından itibaren sözde özyönetim ilan ettiğini bunun yapılanmasının örgütün anayasası kabul edilen KCK sözleşmesinde yer aldığını belirtti. 14 Ağustos günü ‘Sur Halk Meclisi’ isimli grubun, terör örgütü çağrısı üzerine özyönetim açıklaması yaptığını kaydeden savcı, açıklamanın ardından çok sayıda terör eylemi olduğunu vurguladı.

İddianamede, sanıklardan Sur ilçesindeki özyönetim ilanına ilişkin açıklamayı okuyan Güneş Ölmez’in ifadesinde içerik hakkında önceden bilgisi olmadığını söylediği belirtildi. Ölmez, ifadesinde “Açıklama metnini tanımadığım bir anne bana verdi. İçeriğini bilmiyordum. Devlete karşı tutumum yok. Özyönetimin suç olmadığını düşünüyorum” dedi.

Diğer sanık DBP Sur İlçe Eş Başkanı Ali Rıza Çiçekli ise, “Basın açıklaması hakkında önceden bilgim yoktu. Metni biz hazırlamadık. Davet üzerine oraya gittim” ifadesini kullandı.

293 ölümcül nokta tespit edildi

İddianamede, özyönetim ilanının ardından Sur ilçesinde yaşanan fiziki değişikliğe vurgu yapılırken, ilçede 293 kritik noktanın tespit edildiği belirtildi. Savcı, Sur ilçesinde 293 noktada barikat, hendek, perdeleme, rögar tuzaklaması, parke altında tuzaklanmış bomba, bomba kablolarının çekildiği evler, mayın, tuzaklanmış hendek, büyük mayın tuzaklamaları, hendek-barikat tuzaklamaları ve mevziler bulunduğunu belirtti. İddianamede, kilise ve camii gibi çok sayıda kutsal mekanın çevresine de bombalı tuzak döşendiği belirtildi. Tespit edilen noktalarda roketatar mevzisi bulunduğu belirtilen iddianamede, 293 noktanın 250’den fazlasına tuzaklanmış patlayıcılar yerleştirildiği vurgulandı.

8 noktaya keskin nişancı yerleştirdiler iddiası

İddianamede, Sur’da 8 önemli noktada PKK’nın keskin nişancılarının olduğu belirtildi. 8 noktanın 4’ünde ‘Zagros’ adı verilen zırh delici keskin nişancı tüfeği bulunduğunu belirten savcı, bir noktada da keskin nişancı mevzisi kurulduğunu kaydetti. İddianamede Sur içinde bir noktaya tahrip gücü yüksek, ‘kazan mayını’ tuzaklandığı ifade edildi. Hendek ve barikatların çevresinde sanayi tüplerinden mayınlı tuzaklama yapıldığını kaydeden savcı, bazı noktalarda anahtar modüllü patlayıcı kullanıldığını, bir sokak içinde 2 leğen boyutunda kablolu mayın döşendiğini belirtti.