Özür yetmedi: Nasuh Mahruki'ye tutuklama talebi

AKUT kurucusu ve Sözcü gazetesi yazarı Nasuh Mahruki, tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Özür yetmedi: Nasuh Mahruki'ye tutuklama talebi

Güncelleme 16:00

Televizyon programındaki sözleri sebebiyle bugün tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Nasuh Mahruki, mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

AKUT kurucusu ve Sözcü gazetesi yazarı Nasuh Mahruki, tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahruki’nin hakkında bir televizyon programında sarf ettiği sözler nedeniyle soruşturma açılmıştı.

Sözcü‘de yer alan habere göre; Nasuh Mahruki hakkında geçtiğimiz günlerde Kanal A televizyonunda katıldığı ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan anlaşmasına yönelik sözlerininin değerlendirildiği” programda sarf ettiği sözler yüzünden açılan soruşturma kapsamında savcılık, Mahruki’yi ‘tutuklanması istemiyle’ mahkemeye sevk etti.

‘Vatana ihanet’le suçlamıştı

Mahruki 5 Ekim 2016 tarihinde katıldığı bir televizyon programında Lozan’la Ege’de Yunanistan’a verildiği iddia edilen adalar konusunda, söz konusu adaların Yunanistan’a Lozan’la verilmediğini, o anlaşmaların daha önce yapıldığını, ancak AKP hükümetlerinin 2004’ten bu yana 17 adayı Yunanistan’a terk ettiğini ve bu suçun ‘vatana ihanet suçu’ olduğunu, suça bulaşanların da yargılanacağını söylemişti.

Bugün özür diledi

Nasuh Mahruki bu sözleri nedeniyle hedef tahtasına oturtuldu. Mahruki bugünkü köşesinde sözlerine açıklık getirdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan özür dilemişti.

Mahruki özür yazısında şu ifadeleri kullandı:

Yandaş kanalda üretilen, büyütülen, köpürtülen ve büyük bir algı yönetimi operasyonuna dönüştürülen ifadem, gazetemin avukatlarının da ifadesine ve AB müktesebatına ve içtihatlarına göre basın ve ifade özgürlüğü kapsamındadır ve 17 adamızın Yunanistan’a yasa dışı olarak terk edilmesi nedeniyle, gelecekteki olası yasal süreçlerle ilgili bir görüş paylaşımıdır. Tehdit veya hakaret kastım asla yoktur. Ege adalarını Lozan’da kaybettik uydurmasına, aydın bir yurttaş ve gazetecilik sorumluluğumla, asıl neleri kaybettiğimizi göstererek verdiğim cevaptır…

Yine de işlerin buraya kadar gelmesinde ve geniş bir kesimde yarattığı gerginlikte, AKUT’a ve AKUT’lulara yaşatılan sıkıntılarda, istemeden de olsa sebep olduğum bu olayda kendi payıma düşen kısmı için, başta Sn. Cumhurbaşkanı ve tüm AKUT ailesi olmak üzere bu süreçten rahatsız olan, alınan, kötü hisseden, etkilenen herkesten özür dilerim. Benzer bir özrün, bu süreci kasıtlı olarak ortaya çıkaran, köpürten, büyüten, yayan ve yandaş kanallarda coşturanlardan da gelmesini dilerim…”

Şikayetçi Erdoğan

Mahruki hakkında şikayetin bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan geldiği öğrenildi.