Özkök Erdoğan’ı Chavez’e benzetti

Özkök bugün Hürriyet’te yayınlanan köşe yazısında Erdoğan’ı sosyalist lidere benzetti.

Özkök Erdoğan’ı Chavez’e benzetti

Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök bugün yayınlanan köşesinde Erdoğan’ı diktatörce uygulamalarından vazgeçmesi gerektiği konusunda uyarırken, Özkök’ü Venezuela’nın merhum sosyalist lideri Chavez’e benzetti. Venezuela’da sosyalist hükümete karşı sağcı örgütlerin sürdürdüğü protestolardan bir fotoğrafı paylaşan Ertuğrul Özkök,  “altın nesil” yetiştirmeye çalışanların hazin bir sona uğradığını belirtti.

Özkök yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Chavez’in Venezuela’sı… Halk arkasındaydı…

Muhalefeti susturmuştu..

İş dünyasını sustalı maymuna çevirmişti..

Dünyaya,  Amerika’ya oraya buraya meydan okuyordu..

2013 yılında öldü..

“Bana verdiğiniz sosyalist eğitim yerin dibine batsın” bir pankart bu..

Dünya’nın gelmiş geçmiş, şimdiki, gelecek bütün diktatörlerinin geriye bıraktığı miras da budur.”

Stalin’e değinmeden olmaz

Özkök yazısında “Stalin’in de benzer bir biçimde” hatırlandığını iddia ederken, Chavez’in de unutulduğunu iddia etti. Bununla birlikte fotoğraf karesini paylaşan Özkök, bir öğrencinin elinde tuttuğu pankartı  “açken bana verdiğiniz eğitim ne yarar” şeklinde çevirmesi de dikkat çekti.

Özkök yazısında cemaatin “altın nesil” projesinin çöktüğünü söylemekten geri kalmazken, sosyalist hükümetin eğitim politikalarının “kindar bir nesil” yetiştirdiğini iddia etti.

Özkök geçmişte de benzer yazılar yazarken, hiçbir maddi gerçeğe dayanmadan ifade ettikleri yalnızca söylediklerini geçersiz kılmıyor, aynı zamanda İkinci Cumhuriyet’in muhalefetinin neden başarısız ve AKP’nin tamamlayıcısı olduğunu kanıtlıyor.

Venezuela ‘da açlık var mı?

Venezuela’da gerileyen petrol fiyatlarıyla birlikte 2014 yılından itibaren ekonominin dengeleri sarsılırken, sosyalist hükümetin emekçilere dönük kazanımlarını yok etmek isteyen Amerikancı siyaset “açlık” olgusunu ön plana çıkartmaya başladı. Uzun yıllardır gıda üretim ve dağıtımını elinde tutan Venezuela burjuvazisi, temel tüketim malzemelerine dönük spekülatif bir dalgalanma yaratıyor.

Özellikle dağıtım sektöründe karaborsayı ön plana çıkartan Venezuela sermayesi, bu sayede hem kârlarını arttırken, hem de sosyalist hükümetin “fiyat belirleme” politikasını geçersiz kılıyor. Böylece marketlerde temel tüketim malzemeleri bulunmaz hale gelirken, halk içinde huzursuzluğun yükseldiği gözlemleniyor.

Sağcı öğrenci hareketinin arkasındakiler: Sermaye ve emperyalizm

Maduro hükümeti iki yıldır bu ekonomik sorunu çözmeye çalışırken, özellikle ekonominin köşebaşlarını tutan sermayedarlara dönük “agresif” adımlar atması sağcı öğrenci gruplarını harekete geçirdi. İki yıldır ciddi şiddet olaylarına neden olan sağcı öğrenci hareketi Demokratik Koalisyon tarafından yönlendiriliyor.

Pek çok alt grubu barındıran Venezuela muhalefeti, son seçimlerden zaferle çıktı. Buna karşın ekonomideki ikili yapı sürerken, “öğrenci hareketinin” pek çok unsuru eylemlere devam ediyor. Özkök’ün fotoğrafını paylaştığı eylemde etkinlik gösteren Venezuela Merkez Öğrenci Federasyonu Latin Amerika için Demokrasi Ağı tarafından desteklenirken, sağcı merkez partisi Halk Çıkarı Partisi tarafından destekleniyor.

Eylemlerinde sosyalist hükümetin kazanımlarına dönük saldırgan bir dil izleyen sağcı öğrenci grupları, ABD ve sermayedarlar tarafından destekleniyor.

Bütün olumsuzluklara karşın sosyalist hükümet 99 yılından bu yana sağlık, eğitim, konut ve gelir dağılımı konusunda ciddi ilerlemeler kaydederken, 99 öncesinde Venezuela’da hakim olan neo-liberal politikalara karşı halk ciddi bir açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalmış ve isyan etmişti.