"Özgür Ünsal habersizdi" iddiaları: 3. Ankara katliamında "IŞİD yöntemi" mi kullanıldı?

Ankara’da 13 Mart’ta düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki saldırgandan biri olduğu ileri sürülen Özgür Ünsal ile ilgili ortaya atılan iddialar akıllara "IŞİD yöntemi" mi kullanıldı sorusunu getiriyor.

Ankara’da 13 Mart’ta düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki saldırgandan biri olduğu ileri sürülen Özgür Ünsal ile ilgili ortaya atılan iddialar, intihar saldırısının bir terör eyleminin ötesinde cihatçı terör örgütü IŞİD’in savaş esirlerini “intihar bombacısı” olarak kullanmasını da akıllara getiriyor.

Polis tarafından önce 2. saldırgan olarak ifade edilen ancak bağlantıları araştırıldığında ortaya çıkan tablo karşısında intihar saldırısından haberi olmayabileceğine ilişkin ciddi şüpheler oluşan Özgür Ünsal’ın TAK tarafından yapılan açıklamada Seher Çağla Demir’in yanında adının yer almaması da dikkat çekiyor.

Özgür Ünsal’ın profili uyumlu değil

Çevresinde ‘Apolitik’ birisi olarak tanınan Özgür Ünsal’ın, uyuşturucu kullanmaktan kaydının olduğu, saldırıdan bir süre önce canlı bomba Seher Çağla Demir’i, birlikte kaldığı annesine sevgili olarak tanıttığı öğrenildi. Babası Zonguldaklı, annesi Trabzonlu olan Özgür Ünsal’ın, olay anında olası polis kontrolünden kurtulmak için kamufle amaçlı kullanıldığı öne sürüldü.

Özgür Ünsal’ın sosyal medya paylaşımları dikkat çekiyor. Özgür Ünsal’ın Facebook paylaşımlarında siyasi mesajlar vermediği görülüyor.

Özgür Ünsal’ın annesi G. Ünsal ile babası A.S. Ünsal’ın ayrıldığı, kendisinin de uzun süredir Ankara Çankaya’da yaşadığı belirlendi. 26 yaşındaki Ünsal’ın, 2008 yılında da ikamet adresinin Çankaya olduğu tespit edildi.

Özgür Ünsal’ın sosyal medya hesabında “Kirami Refia Alemdaroğlu Anadolu Lisesi”nde okuduğu bilgisi yer aldı.

Facebook paylaşımlarında siyasi mesajlar paylaşmadığı görülen Özgür Ünsal’ın üstü açık spor araçta ve köpeğiyle çektirdiği fotoğrafları yer aldı. Ünsal’ın Facebook hesabından “Dondurmacıyla çıldırmacalar” mesajıyla yakınlarıyla birlikte dondurma satın alırken çekilmiş görüntüleri paylaşması da dikkat çekti.

Seher Çağla Demir’i annesiyle tanıştırmış

İstihbarat ekiplerinin hem Özgür Ünsal ve bağlantıları, hem de ailesine yönelik araştırmalarında, uyuşturucu kullanmaktan poliste kaydı bulunan Ünsal’ın, terör örgütüyle ise bir bağlantısı saptanamadı. Anne ve babasının ayrılmasından sonra, annesiyle birlikte Ankara’da yaşayan Özgür Ünsal’ın, saldırıdan kısa süre önce canlı bomba Seher Çağla Demir’le tanıştığı öğrenildi.

Yine saldırıdan önce Özgür Ünsal’ın, canlı bomba Seher Çağla Demir’i, evine götürüp annesine sevgilisi olarak tanıttığı ortaya çıktı. Bu tanışmadan kısa biri süre sonra da saldırının gerçekleştiği aktarıldı.

Gizlenmek için kullanıldı mı?

Olaya yönelik araştırmalardan sonra polis, güçlü bulgular sonrasında, Özgür Ünsal’ın saldırıdan haberdar olmadığı kanaatine vardı. Ancak Seher Çağla Demir’in polisin olası bir şüphesi durumunda ya da kontrollerde, dikkat çekmemek adına kamufle olmak için Özgür Ünsal’ı, yanında bulundurmuş olabileceği belirtildi. Ancak Özgür Ünsal’ın bağlantıları, Seher Çağla Deniz ile ilişkisine yönelik araştırmaların sürdürüldüğü açıklandı.

Özgür Ünsal’ın annesi: Oğlum kesinlikle bombacı değil

Özgür Ünsal’ın annesi G.K., oğlunun kendi halinde bir çocuk olduğunu ifade ederek, organizatör Vahit A. ile Keşan’dan tanıştıklarını söyledi. Habertürk’ten Hüseyin Şentürk’ün haberine göre, G.K., şöyle devam etti:

“1998 yılında Tekirdağ’a, oradan da Ankara’ya taşındık. Yıllarca hiç görüşmedik. Sonra Vahit nasıl olduysa oğlum Özgür’e Facebook’tan mesaj atmış. Oğlumdan telefon numarası istemiş. Oğlum telefon kullanmadığı için benim numaramı Vahit’e verince beni aradı. Ben de eve davet ettim. Vahit de bana ‘Kız arkadaşım da var’ dedi. Ben de “Olsun, onu da al gel’ dedim. Sonra zaman zaman Vahit telefonla aramaya devam etti.”

Patlamadan bir gün önce Özgür’ün koşarak eve gelip bilgisayardan bir şey bakıp çıktığını belirten anne G.K., “Vahit ve kızın bulunduğu BMW otomobil ise sokağın başında bekliyordu. Sonra saat 22.00 sıraları Özgür’le kız, sonra da Vahit geldi ve içeride bir şey konuştular. Emin değilim ama kızın ‘Annenin Allah belasını versin’ dediğini duydum. Öncesinde bana alyanslarını gösterip evleneceklerini ama ailelerinin kabul etmediğini anlatmışlardı. Özgür çok yalnız ve içine kapanık bir çocuktu. O akşam onlarla gitmesini istemedim ama sinirlenip bir şey diyecek diye oğluma izin verdim” diye konuştu.

G.K., patlama gününü şöyle anlattı:

“Mutlaka arardı. Akşam patlamayı duyunca ‘Acaba Özgür orada mıydı?’ diye düşündüm. Hemen hastanelere gittik ama bulamadık. Ertesi sabah polis eve geldi. Beni emniyete götürdü ve kan örnekleri alındı. Oğlumu araba kullanma sevdası yüzünden kandırdılar. Araba kullanmayı öğrettiler. Oğlum çok mutluydu. Ailemizin içine sızdılar. Zaten oğlumun bombacı olup olmadığı açıklanmadı. Kesinlikle bombacı değil. Saf ve temizliğinden kaybetti.”

Akrabaları Özgür Ünsal’ın “apolitik” olduğunu söylüyor

Özgür Ünsal’ın Zonguldak’ta oturan akrabası A.K., Özgür Ünsal’ı en son 8 yıl kadar önce gördüğünü belirterek şöyle konuştu: “Çok görüşmezdik. Hep dışarılarda okudu. Babası ameliyat olduğunda ziyaret için gelmişti. En son o zaman görmüştüm. Saf, kendi halinde biri gibi gelmişti bana. Apolitik bir yapısı vardı. Bu olayları duyduğumuzda ilk önce Özgür’ün kayıp olduğunu duyduk. Sonra gazetelerden saldırıyla bağlantısı olduğunu duyduğumda şoke oldum. Ben böyle bir şeye ihtimal veremiyorum. Gazetelerde ismi geçen V.K. ile arkadaş olduğunu duydum fakat kadınla herhangi bir ilişkisi olup olmadığını bilmiyorum. Şimdiye kadar ne siyasi ne de bir örgütle ilgili bağlantısını duymadım.”

Katliam öncesi ‘dikkat çekmemek için’ sevgili pozu iddiası

Seher Çağla Demir’in, katliam öncesi, olayın firari zanlısı Vahit A. ile verdiği “sevgili pozu” da kameralara yansıdı.

Seher Çağla Demir’in, 2013’te PKK’nın dağ kadrosuna katıldığı, ardından Suriye’ye gittiği söyleniyor. İddialara göre, Şubat 2016’da yasa dışı yollarla Suriye’den Türkiye’ye giren Demir’i, Vahit A. önce Viranşehir, sonra da Şanlıurfa’ya götürüyor. Demir, saldırıdan önce sahte kimlikle bilet alıp otobüsle Ankara’ya geliyor ve AŞTİ’de Özgür Ünsal tarafından karşılanıyor.

Patlamada kullanılan araçla 26 Şubat’ta Ankara’ya gelen Vahit A. ile buluşan Demir, aynı otomobille Ankara’da keşif yapıyor. Demir, saldırı günü ise Vahit A. ile Eskişehir yolunda bir benzinliğe girerek LPG takılan araca yakıt alıyor. Demir’in bu sırada Vahit A.’ya sarılarak “sevgili gibi” davrandığı anlar da kameralara takılıyor. İkilinin sevgili olmadığı, dikkat çekmemek için böyle davrandıkları değerlendiriliyor. Vahit A.’nın Suriye’ye kaçtığı saptandı.

Özgür Ünsal’ın haberi olmadan kullanılmış olduğu doğru mu?

Tüm bu bulgular ve iddialar karşısında Özgür Ünsal’ın saldırıdan haberdar olmadığı ihtimalinin güçlü olduğu görülüyor. Ancak bu durumda saldırıyla ilgili korkunç bir durum da ortaya çıkıyor.

Zira, bu durumda akıllara, Suriye’de başta IŞİD olmak üzere cihatçı çetelerin ellerindeki esirlere onları serbest bıraktıklarını söyleyerek askeri kontrol noktalarına arabayla gitmeye teşvik ettikleri ve her şeyden habersiz insanların bomba yüklü araçları kontrol noktalarına götürdüklerinde cihatçı teröristler tarafından patlatıldıkları videolar geliyor.

3. Ankara katliamının açık bir terör saldırısı olmasının yanında saldırıda IŞİD tarafından kullanılan böyle bir yöntemin de kullanılmış olup olmadığı sorusunun cevaplanmasını da gerektiriyor.