Özgür Gündem'e kapatma kararı

Özgür Gündem gazetesi İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Özgür Gündem'e kapatma kararı

Özgür Gündem gazetesinin mahkeme kararıyla kapatılması üzerine polisler gazete binasına baskın yaptı.

Kapatılması kararı verilen Özgür Gündem Gazetesi’ne 17.00 sıralarında polis baskın düzenledi. Çevik kuvvet ve özel harekat şubesi ekiplerinin de yer aldığı polisler binaya girerek arama başlattı. Operasyonda çok sayıda gazete çalışanının gözaltına alındığı belirtiliyor.

İMC’de yer alan habere göre gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle:

Günay Aslan, Reyhan Hacıoğlu, Ender Öndeş, Doğan Güzel, Ersin Çaksu, Kemal Bozkurt, Sinan Balık, Önder Elaldı, Davut Uçar, Zana Kaya, Fırat Yeşilçınar, Dicle Haber Ajansı muhabiri Mesut Karnak, İMC TV muhabiri Gülfem Karataş ve İMC TV kameramanı Gökhan Çetin.

MUHABİR-

Gazete binasına dayanışma için gelenler dışarı çıkarılırken, polis gazete önünde görüntü alınmasını da engelledi. Dayanışmaya gelenleri tartaklayarak dışarı çıkaran polis, bina içerisinde arama yapmaya başladı. Polis baskını sırasında orada bulunan İMC TV’nin kamerasına canlı yayında el konulurken içeridekilere gözaltı işlemi yapılmaya başlandı.

Polis baskınında orada bulunan ve canlı yayın yapan İMC TV muhabiri Gülfem Karataş’ın çığlıkları duyuldu

https://www.youtube.com/watch?v=5j_6pZ6YcEI

Gazeteye kapatma kararı

Özgür Gündem gazetesine, ‘PKK propagandası yaptığı’ gerekçesiyle İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ‘geçici’ olarak kapatma kararı verildi.

Karar yazısında şu ifadelere yer verildi:

“Özgür Gündem isimli gazetenin sürekli PKK terör örgütü propagandası yaptığı ve silahlı terör örgütünün yayın organı gibi hareket ettiği iddiası ile yetkilileri hakkında TCK’nın 302/1, 314/2, 220/1,2,8 3713 sayılı yasanın 7/2 maddeleri uyarınca soruşturmaya başlanıldığı anlaşılmış olmakla, anılan gazetenin TC Anayasasının 28. maddesinin son fıkrası uyarınca geçici olarak kapatılmasına karar verildi.”

Gazete’den ilk açıklama

Kapatma kararının ardından Özgür Günden Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, karara sert tepki gösterdi. Henüz kararla ilgili bir tebligatın gelmediğini söyleyen Kaya, “Kararı havuz medyasından öğrendik. OHAL kararı öncesi zaten gazetemize dönük yoğun saldırlar vardı. Dayanışma kampanyamızla bu saldırıları önemli oranda püskürtmüştük. 15 Temmuz darbe girişimini fırsat olarak gören iktidar OHAL’e dayanarak tüm demokratik muhalif yayın organlarına yönelmiş durumda. Bu karar bunun ilanıdır. Özgür Basın geleneği hiçbir darbe kararına boyun eğmeyecek ve halkın haber alma hakkında sonuna kadar savunacaktır. Bütün demokratik basın yayın organlarını gazetecileri basın meslek örgütlerini sivil toplum örgütlerini ve halkımızı gazetemizle dayanışmaya ve sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.