Ötanazi Kanada'da yasallaşıyor

Kanada'da hastanın kendi isteğiyle yaşamına son vermesine doktorun yardım etmesini mümkün kılan ötanazi yasa tasarısı kabul edildi.

Ötanazi Kanada'da yasallaşıyor
Kanada’da tedavisi mümkün olmayan bir hastalığa sahip ya da hastalığının nihai dönemindeki hastanın kendi isteğiyle yaşamına son vermesine doktorun yardım etmesini mümkün kılan ötanazi yasa tasarısı kabul edildi.
Mevcut yasa yalnızca Kanada vatandaşlarını kapsıyor. Böylelikle yasadan yararlanarak ülkeye ötanazi için gelinmesinin önüne geçilmiş olacak.

Yasanın yürürlüğe girmesi için parlamentoda da onaylanması gerek; mecliste radikal özgürlükçü tavrıyla tanınan Başbakan Justin Trudeau çoğunluğu elinde bulundurduğundan buna kesin gözüyle bakılıyor.

Yeni yasadan yararlanmak için önceden yazılı bir talepte bulunmak gerekecek. Her bir vaka derinlemesine incelenecek ve hastalar taleplerinden herhangi bir anda vazgeçme hakkına sahip olacak. Beklenen ölümün yakın olması durumunda, kapasite yeterliyse 15 günlük bekleme süresi kısaltılabilecek.

Düzenleme mental ya da ruhsal problemleri olan hastaları kapsamıyor, yani yasadan yararlanmak isteyen hastaların akli melekelerinin ve otonomilerinin tamamen yerinde olması gerekiyor. Ancak bazı kesimler kendi kararlarını verebilecek durumda olduktan sonra, ruhsal sorunları olanların da yasadan yararlanabilmesini savunuyor.

Sağlık Bakanı Jane Philpott hiçbir doktorun işlemi gerçekleştirmeye zorlanmayacağını da ekledi.

Kanada Tıp Birliği Etik Kurulu Yardımcısı Jeff Blackmer, yasayı olumlu karşıladı, ancak mahkeme sürecinde bazı değişiklikler olmasının kaçınılmaz olduğunu savundu.

Dünyada şimdilik ötanazi hakkı sadece İsviçre, Almanya, Arnavutluk, Kolombiya, Japonya ve ABD’nin Washington, Calfornia, Oregon, Vermont, New Mexico ile Montana eyaletlerinde kullanılabiliyor. Türkiye’de ise Hasta Hakları Yönetmeliği ötanaziyi mutlak biçimde yasaklıyor.