Osmangazi Köprüsü'nden geçiş açıklanan rakamlardan çok uzak

Osmangazi Köprüsü'nün dudak uçuklatan yükü...

Osmangazi Köprüsü'nden geçiş açıklanan rakamlardan çok uzak

Açılışı ile birlikte gündemden düşmeyen ve devletin araç garantisi verdiği Osmangazi Köprüsü’nden günde kaç bin aracın geçtiği tartışma yarattı. Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan günlük 40 bin araç garantisi verilen köprüden 20 bin araç geçtiğini açıkladı. Fakat gerçek rakama göre köprüden günde 13 bin araç geçtiği ortaya çıktı.

Devletin işletmeci firmaya söz verilen tutarı karşılamak için her gün 500 bin TL ödediği orya açıktı. Böylece vatandaşın sırtına yüklenen rakamın büyüklüğü de ortaya çıkmış oldu.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, konuyla alakalı şunlar söyledi; “Devlet, günlük 27 bin araç farkını da ödüyor. Bunun Hazine’ye yani vatandaşa günlük bedeli 3 milyon lira… Köprünün maliyeti 2 milyar 355 milyon lira… Firma 22 yıl köprüyü işletecek. Ancak bugünkü tablo ile kıyasladığımızda devletin verdiği garanti araç sayıları baz alındığında sadece 2 yılda bu maliyetin karşılandığını ve 17 yıl gibi uzun bir süre işletmeci firmanın buradan gelir elde edeceğini görüyoruz. Kısacası maliyet 2 milyar 355 milyon lira, kazanç 27 milyarın üzerinde yani 11 kat gibi bir kazanım var.”