Örümceklerin sırrı çözülüyor mu?

Idmonarachne brasieri adı verilen örümceğin fosili Fransa’da bulundu.

Örümceklerin sırrı çözülüyor mu?

Bir araştırma grubu, günümüz örümceklerinin kökenine ışık tutacak 305 milyon yıllık bir araknid fosili buldu.

Idmonarachne brasieri adı verilen örümceğin fosili Fransa’da bulundu ve Manchester Üniversitesi, Berlin ‘Museum für Naturkunde’ müzesi, Kansas Üniversitesi ve Natural History Museum’un Diamond Light Source ile ortak çalışmaları sayesinde detaylı bir şekilde incelendi.

Örümceklerin ilk atalı ve geçmişleri hakkında çok fazla bilgi bulunmamakta. Bunun en büyük sebebi atalarının özelliklerinin ve evrimleşme süreçlerinin oldukça belirsiz olması.

2008’den beri, ağ yapabilme yetenekleri sebebiyle uraraneidlerin örümceklerin ‘kardeş grubu’ olduğunu biliniyor. Uraraneidler aynı zamanda kuyruk benzeri bir yapı olan kamçıya (flaggellum) sahiplerdi. Yeni bulunan Idmonarachne brasieri fosili de bize örümcek ailesinin evrimleşirken kuyruk benzeri yapılarını kaybedip başka uzuvlar elde ettiklerini gösteriyor. Örümceklerin ataları ağ yapabiliyordu ancak bunu kullanma yetenekleri günümüz örümceklerine kıyasla oldukça kısıtlıydı. Ağlarını kontrol etme özelliği sağlayan organları ise gerçek örümcekleri tanımlarken kullanılıyor.

Yazarlardan Russell Garwood’un (Manchester Üniversitesi) da bahsettiği üzere, bulunan fosil ‘gerçek örümcek’ kategorisine girmiyor ancak günümüz örümceklerinin evrimi hakkında bize aydınlatıcı bilgiler sunuyor.

Birçok türden oluşan erken araknidleri inceleme süreci hala devam ediyor, bu keşif ise bu inceleme sürecine ışık tutuyor. Yazarlar, yeni bulunan fosilleri inceleyerek bu zorlu araştırmaya yardımcı olacak bilgiler elde etmeyi umut ediyor.