Ortadoğu'yu teröre sürükleyenler mektuplaşıyor: Erdoğan ve Davutoğlu'ndan İsrail'e taziye mektupları

Ortadoğu'da cihatçı terörün tırmandırılması için her türlü desteği veren ve son dönemde ilişkilerde de eski günleri yakalamaya başlayan Türkiye ve İsrail arasındaki mektuplaşmalar adeta timsah gözyaşı.

Ortadoğu'yu teröre sürükleyenler mektuplaşıyor: Erdoğan ve Davutoğlu'ndan İsrail'e taziye mektupları

Haaretz gazetesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası toplumun teröre karşı “müşterek bir mücadele” yürütmesi zorunluğunun altını çizdiğini vurguladığı haberinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da İsrail Başbakanı Benyamin Netanhayu’ya taziye mektubu yazdığına da dikkat çekti.

Ortadoğu’da cihatçı terörün tırmandırılması için her türlü desteği veren ve son dönemde ilişkilerde de eski günleri yakalamaya başlayan Türkiye ve İsrail arasındaki mektuplaşmalar adeta timsah gözyaşı. Her iki ülkenin de Suriye’de cihatçı terörün palazlanması ve bölgeye yayılmasında etkisi tartışmaya bile değmeyecek kadar açık. Öte yandan, politikacılar arasında mektuplaşmalar sürerken Türkiye ve İsrail halkı da dahil olmak üzere Ortadoğu halkları terörün pençesinde can veriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazar günü Rivlin’e gönderdiği mektubu ayrıntılı biçimde yansıtan Haaretz gazetesi, bu kapsamda Erdoğan’ın iki ülke arasında bir uzlaşıya varılmasına yönelik müzakereler sürerken teröre karşı uluslararası toplumun müşterek bir mücadele yürütmesi gerektiğini vurguladığını ve saldırıda yaralanan İsraillilere acil şifa dileklerini ilettiğini yazdı.

Haaretz haberinde “Erdoğan’ın mektubu, Başbakan Benyamin Netanyahu’nun Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’ndan benzer bir mektubu almasından bir gün sonra geldi” sözlerini de kullandı.

Geniş haberinde İstanbul saldırısı üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold’un İstanbul’a gittiğine işaret eden Haaretz, İstanbul’da mevkidaşı Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile biraraya gelen Gold’un ziyaretinin taşıdığı öneme vurgu yaptı.

Haaretz’e göre Gold, Sinirlioğlu ile görüşmesinde saldırının ardından Türk hükümetinin İsrail vatandaşlarına sağladığı yardımdan dolayı meslektaşına teşekkür etti.

Bu arada, görüşmede ikili ilişkilerin normalleştirilmesi için yapılan müzakerelerin ele alınıp alınmadığı bilinmemekle birlikte Haaretz “Gold’un İstanbul ziyareti, sembolik bir önemi vardı çünkü beş yıllık bir süre içinde İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın bir genel direktörü ilk defa Türkiye’yi ziyaret etti” diye yazdı.