Orta Doğu hisselerine “İran” şoku

Orta Doğu piyasalarında işlem gören hisse senetleri, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının ardından sert düşüş yaşadı.

Orta Doğu hisselerine “İran” şoku

Orta Doğu piyasalarında işlem gören hisse senetleri, İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının ardından sert düşüş yaşadı.

Orta Doğu hisseleri geçtiğimiz günlerde de, petrol fiyatlarında yaşanan gerileme sonrasında Katar borsasından yayılan bir etkiyle düşüş yaşamıştı. Çin’de büyümenin toparlanabileceğine dair olumlu beklentiye rağmen İran’ın petrol ihracatını arttırmaya hazırlanmasıyla birlikte piyasalarda tedirginlik oluşuyor.

Dünyanın belirlenmiş petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 10’una sahip İran, Birleşmiş Milletler’in nükleer enerjiden sorumlu kuruluşunun, ülkenin nükleer programın durdurulması konusunda uluslararası anlaşmanın hükümlerine uyum sağladığını duyurmasının ardından, yaptırımların kaldırılması ile birlikte, petrol ihracatını artırmaya hazırlanıyor.

Analistler bu durumun zaten baskı altında olan petrol fiyatlarını daha da aşağı çekebileceği ve petrole bağımlı ekonomilere zarar verebileceği görüşünde.