Orman Bakanı Eroğlu protestocuları suçladı: Cerattepe'ye özel bir endemik tür yok

Bakan Veysel Eroğlu, "Kuşların, sonbahar ve ilkbahar göç yollarını belirledik, burayla hiçbir alakası yok. Endemik türler açısından da buraya özel bir endemik tür yok" dedi.

Orman Bakanı Eroğlu protestocuları suçladı: Cerattepe'ye özel bir endemik tür yok

Cerattepe’de kesilen ağaçlarla ilgili daha önce protestoda bulunanları suçlayan Orman ve Su İşleri Bakanı, bölgenin kuşların göç yolunda olduğu ve endemik türler barındırdığı açıklamalarına ilişkin konuştu. Bakan Veysel Eroğlu, “Kuşların, sonbahar ve ilkbahar göç yollarını belirledik, burayla hiçbir alakası yok. Endemik türler açısından da buraya özel bir endemik tür yok” dedi.

Cerattepe’de kesilen ağaçlarla ilgili daha önce protestoda bulunanları suçlayan Orman ve Su İşleri Bakanı, bölgenin kuşların göç yolunda olduğu ve endemik türler barındırdığı açıklamalarına ilişkin konuştu. Bakan Veysel Eroğlu, “Kuşların, sonbahar ve ilkbahar göç yollarını belirledik, burayla hiçbir alakası yok. Endemik türler açısından da buraya özel bir endemik tür yok” dedi.

Bütün ülkelerde madencilik faaliyetinin yapıldığını belirten Eroğlu, “Bizde bunların engellenmeye çalışılması anlaşılabilir bir şey değil. Vatandaşlarımız şunu unutmasın, Artvin’i seviyoruz, orada en büyük yatırımları yapan bakan olarak, Artvinlilere zarar verecek bir işlem yaptırmayız. Biz madenciliğe karşı değiliz ama vahşi madenciliğe karşıyız. Çevreci bir yaklaşımla madenciliğe kanunlar çerçevesinde izin verilecektir” diye konuştu. Cerattepe’de yöre halkının önce hukuk mücadelesi ardından da protesto ile direniş gösterdiği bakır madeniyle ilgili uzlaşma, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmenin ardından gelmişti. Hükümet yürütmeyi durdurma kararı bulunan madenle ilgili “herkese hukuka uyma” çağrısı yaparak, madenin çevreye zarar vermeyecek şekilde kapalı galeri metoduyla açılacağını belirterek, mahkeme sonucunu bekleme kararı almıştı.

Cerattepe’de kesilen ağaçlarla ilgili daha önce protestoda bulunan yöre halkı ve çevrecileri suçlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan yeni bir açıklama daha geldi. Bakan Eroğlu, “Cerattepe’nin kuşların göç yolu üzerinde olduğunu” dile getiren sivil toplum kuruluşlarına yanıt verdi. Eroğlu, “Kuşların sonbahar ve ilkbahar göç yollarını belirledik, burayla hiçbir alakası yok” dedi. Bakan Erdoğlu, Cerattepe’de endemik tür de bulunmadığını söyledi.

Bakan Eroğlu, AA muhabirine Cerattepe’ye ilişkin yaptığı açıklamada, madenciliğin ekonomik açıdan önemli olduğunu, ancak bu faaliyetin çevreye zarar verilmeden yapılması gerektiğini söyledi. Tüm icraatların kanunlara göre yapıldığını ileri süren Eroğlu, “Nerelerde maden çıkarma izninin verilebileceği maden ve orman kanunlarında belirtilmiştir. Dolayısıyla kanuna, yönetmeliklere uygun hareket etmek durumundayız” ifadelerini kullandı.

Cerattepe’de maden çıkarmak için şirketin gerekli izinleri aldığını belirten Eroğlu, maden çıkarılmak istenen alan özel, korunaklı bir alan değilse gerekli müsaadenin verildiğini anlattı. Eroğlu, Cerattepe’de yapılacak maden işletmesinde kapalı galeri uygulaması olacağını belirterek, şunları ifade etti: “Madenin giriş ağzında çok cüzi, birkaç futbol sahası büyüklüğünde bir alana izin vereceğiz. Buradan dağa girip, madeni alacaklar. Peki, ondan sonra ne yapacaklar? Orada işletme yapamaz diye söyledik, işletmeyi başka yere taşıyacak. Bir de çıkan madeni bir şekilde taşıması lazım. Onlar ‘Biz bunu teleferikle taşıyalım’ dedi, ‘Ağaç kesilmesin’ dendi. Dolayısıyla 3 bin 500 ağaç gibi çok cüzi sayıda ağaç kesilecek. Taş, kömür, çakıl ocaklarını biliyorum, mecburen çok daha fazla ağaç kesiliyor ama sonradan rehabilite ediyor, orman eski ormanlık haline getiriliyor. Burada da kesilecek ağaç 3 bin 500 ile sınırlandı. Bir ağaç kesmişse onun karşılığında orada en az 3 ağaç dikecek.”

Bakan Eroğlu, çıkarılacak madenin teleferik hattıyla Artvin-Borçka karayoluna oradan da Murgul ilçesine taşınacağını açıkladı.

“Buraya özel bir endemik tür yok”

Bazı sivil toplum kuruluşlarının “Türkiye’deki en önemli kuşların göç yolunun Cerattepe’den geçtiği” iddiasına da değinen Eroğlu, Kuşların, sonbahar ve ilkbahar göç yollarını belirledik, burayla hiçbir alakası yok. Endemik türler açısından da buraya özel bir endemik tür yok. Artvin türler açısından zengin, dolayısıyla baraj inşa edeceğimiz zaman birtakım endemik türler varsa onları taşıyoruz. O konuda da hassas davranıyoruz” dedi.

Bütün ülkelerde madencilik faaliyetinin yapıldığını belirten Eroğlu, “Bizde bunların engellenmeye çalışılması anlaşılabilir bir şey değil. Vatandaşlarımız şunu unutmasın, Artvin’i seviyoruz, orada en büyük yatırımları yapan bakan olarak, Artvinlilere zarar verecek bir işlem yaptırmayız. Biz madenciliğe karşı değiliz ama vahşi madenciliğe karşıyız. Çevreci bir yaklaşımla madenciliğe kanunlar çerçevesinde izin verilecektir” diye konuştu.