OPEC toplantısı sonrasında petrol fiyatları yine düşüyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üretim seviyesini düşürme kararı veremeyince petrol fiyatları düşmeye başladı.

OPEC toplantısı sonrasında petrol fiyatları yine düşüyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üretim seviyesini düşürmek için Katar’ın başkenti Doha’da toplandı ama sonuç çıkmadı. Petrolün varil fiyatında yüzde 6’lık düşüş yaşandı.

Petrol üretimi seviyesinin belirlenmesine yönelik toplantı Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşti. Toplantı bir anlaşma sağlanamadan sona erdi. Petrol üreticisi 15’ten fazla ülkenin katıldığı toplantının ana gündem maddesini petrol üretiminin Ocak 2016 seviyesinde tutulması kararı oluşturuyordu.

Söz konusu kararın alınması ile petrol piyasasına istikrar sağlanması amaçlanıyordu. 16 Nisan’da Doha’da gerçekleştirilen ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerinden Katar, Suudi Arabistan, Venezuela ve OPEC üyesi olmayan Rusya’nın onayladığı üretimin Ocak ayı seviyesinde dondurulması kararına, OPEC üyesi İran ise karşı çıkmıştı. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) son yayınladığı “Aylık Petrol Piyasası Raporu”na göre, OPEC ham petrol üretimi, martta bir önceki aya göre günlük 90 bin varil düşüşle 32,47 milyon varil olarak gerçekleşmişti.

Petrol üreten ülkelerin paraları değer kaybediyor

Ham petrol, Doha’daki toplantıda büyük petrol üreticilerinin üretimin dondurulması konusunda anlaşmaya varamamasının ardından son iki ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi ve petrol ihraç eden ülkelerin paraları sert değer kayıpları yaşadı. Asya hisse senetleri dört ayın zirvesinden düşerken, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin artması yen, ABD Hazine tahvilleri ve altını destekledi.

Petrol fiyatlarında yüzde 8’e varan düşüşler

Batı Teksas petrolü (WTI) bu sabah yüzde 6.8 kadar düşerken, Brent petrol de yüzde 6 aşağıda. Kanada doları ve Malezya ringgiti önemli para birimleri arasında en falza kaybeden paralar oldu. Japon yeni, G 20 maliye bakanlarının bu para birimin gücünü durdurmaya yönelik hareketlere karşı muhalif kaldıkalrını işaret etmesinin ardından 17 ayın en yüksek seviyesine doğru hareketlendi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, enerji hisse senetlerinin öncülüğünde, son dokuz günde ilk kez düştü. Brezilya hisse senetlerini içeren bir exchange traded fonu (ETF), Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in soruşturma oylamasını kaybetmesinin ardından ralli yaptı.