'One minute' bitti: AKP İsrail'le el sıkışacak

Türkiye-İsrail ilişkilerinde nihai anlaşma için imza tarihi belli oldu.

'One minute' bitti: AKP İsrail'le el sıkışacak

Türkiye-İsrail ilişkilerinde nihai anlaşmaya varılmak üzere. Temmuz’da imzalanacak anlaşma gereği İsrail, Gazze’ye uyguladığı ambargoyu esnetecek.

Hürriyet’ten Deniz Zeyrek’in haberine göre Mavi Marmara baskınıyla kopan Türkiye-İsrail ilişkileri, 26 Haziran’da açıklanacak anlaşmayla normalleşme sürecine girecek. Ardından İki ülke dışişleri bakanlıkları Temmuz’da anlaşmayı imzalayacak.

Dün İsrail’in Haaretz gazetesi, üst düzey bir İsrail Dışişleri yetkilisinin, iki ülke temsilcilerinin 26 Haziran’da ‘muhtemelen son kez’ bir araya gelerek uzlaşmaya varacaklarını açıklamıştı.

Anlaşmaya göre daha önce özür dileyen ve Mavi Marmara mağdurlarına tazminat ödemeyi kabul eden İsrail, Gazze’ye uygulanan ambargoyu Türkiye için esnetecek. Gazze’de hastaneden sonra, enerji santralı ve su arıtma tesisi de kurulacak.

Ayrıca, Türkiye’den yapılacak yardımlarla, Gazze’de yapılacak olan inşaatlar için gerekli olan bütün malzemeler, Aşdod Limanı’ndan geçirilmek kaydıyla sorunsuz bir şekilde Gazze’ye ulaştırılacak.

Bu yılın başından beri büyük ilerleme kaydedildi

Mavi Marmara baskınının ardından ilişkilerin koptuğu Türkiye ile İsrail arasında her konuda anlaşma sağlandığı yaklaşık üç ay önce açıklanmıştı.

Mavi Marmara’da hayatını kaybeden 10 kişi için ödenecek tazminat konusunda da anlaşmaya varıldığını duyurulmuş, ancak Gazze’deki ambargonun kaldırılmasıyla ilgili üçüncü şarta dairse bir açıklama yapılmamıştı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik geçtiğimiz yılın son günlerinde, iki ülke arasında yürütülen müzakereleri değerlendirirken Türkiye’nin üç şartını ‘Mavi Marmara saldırısı için özür dilenmesi, ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi ve Gazze’den ambargonun kaldırılması’ olarak açıklamış, özür şartının karşılandığını söylemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Haziran başında, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ‘bir iki görüşme’ uzakta olduğunu aktarmıştı.