Önder Babat anılıyor

3 Mart 2004 akşamı saat 19.00'da 'Devrimci Hareket' dergisinin bürosundan çıktıktan sonra başından vurularak katledilen Önder Babat, yarın akşam katledildiği sokakta ve saatte anılacak.

Önder Babat anılıyor

3 Mart 2004 akşamı saat 19.00’da ‘Devrimci Hareket’ dergisinin bürosundan çıktıktan sonra başından vurularak katledilen Önder Babat, yarın akşam katledildiği sokakta ve saatte anılacak.

Devrimci Hareket dergisi tarafından yapılan açıklamada, “3 Mart 2004 akşamı saat 19:00 sularında dergi büromuzun önünde devlet biçiminde örgütlenmiş karanlık güçler tarafından katledilen dergi çalışanımız, yoldaşımız Önder Babat’ı katledilişinin 12. yılında özlemle anıyoruz.” denilirken 3 Mart 2016 Perşembe akşamı saat 19:00’da Önder Babat’ın vurulduğu İstiklal Caddesi, İmam Adnan Sokak’ta buluşup bir anma ve basın açıklaması gerçekleştirileceği duyuruldu.

Devrimci Hareket dergisi, açıklamasında, “12 yıldır bizlerden desteğini esirgemeyen tüm değerli dostlarımızı, yoldaşlarımızı ve basın emekçilerini düzenleyeceğimiz basın açıklamasına davet ediyoruz.” denildi.

IMG-20160301-WA0002

“Kafasına taş düşmüş” dendi, tek kurşunla öldüğü ortaya çıktı

3 Mart 2004 akşamı saat 19.00’da ‘Devrimci Hareket’ dergisinin bürosundan çıkan Önder Babat, üç arkadaşıyla birlikte İstiklal Caddesi’nde yürürken aniden yere düştü. O sırada yanında olan arkadaşı Erman Öztürk, o anı “Dergi bürosundan aşağı indik, birkaç adım attık bir anda Önder yere yığıldı. ‘Ne oldu’ dedim, başını tuttum elim kan içinde kaldı. Başına bir şey düştüğünü sandım” sözleriyle anlattı.

Bir taksiye bindirilen Babat, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Ancak hastaneye geldiğinde çoktan hayatını kaybetmişti. Hastanede, üniversiteli gencin başına taş düştüğü için öldüğü söylendi. Hatta Babat Ailesi’nin avukatı Anıt Baba’nın anlattıklarına göre, bir taş bulunup güzelce paketlendi ve üzerine de ‘delil’ yazıldı. “Adi bir olay, savcıyı çağırmaya da gerek yok. Bu sokakta kafasına taş düşerek 2 kişi öldü. Götürün bunu memleketine gömün” dendi.

Ancak dosyanın bu şekilde kapatılmak istenmesine karşı çıkan aile, otopsi isteyince Babat ile ilgili korkunç gerçek ortaya çıktı. Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopside Babat’ın başında uzaktan ateşlenmiş 9 milimetre çapında bir mermi bulundu.

Ölümünden iki yıl sonra bir cesedin anlattıkları

Önder Babat’ın ölümünün ardından, 2006 yılında esrarengiz bir infaz gerçekleşti. Hakan Saraylıoğlu (42) adlı bir kişinin İkitelli’de cesedi bulundu. Cinayetin ardından yasadışı DHKP-C örgütü bir açıklama yayınladı ve Saraylıoğlu’nu örgütün infaz ettiğini söyledi.

Örgütün açıklamasında, “Bir halk düşmanını, bir kontracıyı cezalandırdık. Hakan Saraylıoğlu savaşçılarımız tarafından gözaltına alınmış, sorgulanmış, bütün bu suçları nedeniyle 2 Şubat 2006 günü örgütümüz tarafından cezalandırılmış ve cesedi İkitelli Organize Sanayii Bölgesi’ne bırakılmıştır” denildi.

Babat cinayetini aydınlatacak ifadelere de yer verilen açıklamada, Saraylıoğlu’nun sorgusunda şu ifadeleri kullandığı söylendi: “İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Mustafa Başçavuş, konuşmalarında kendisine, artık atışlarda gerçek hedef kullandıklarını, bunun için de Beyoğlu’nda MHP’li bir iş adamının bürosundan silahlı eğitim amaçlı birini vurdurduğunu anlatıyor. Bu kişinin Önder Babat olduğunu söylüyor.”