"Önce Suriye halkından özür dileyin"

TKH, son günlerde 'normalleşme' süreci altında Rusya'ya gönderilen özür mektubu ile ilgili bir açıklama yaptı.

Türkiye Komünist Hareketi, son günlerde ‘normalleşme’ süreci altında Rusya’ya gönderilen özür mektubu ile ilgili bir açıklama yaptı.

“Önce Suriye halkından özür dileyin” denilen açıklamanın tam metni şu şekilde;

“14 yıldır iktidarda olan AKP’nin emperyalizmin güdümündeki mezhepçi dış politikasının yanlışlandığı Erdoğan tarafından Rusya’ya gönderilen mektupla itiraf edilmiştir.

ABD emperyalizminin emelleri için koç başı olma görevini üstlenen Erdoğan ve AKP’nin, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu halklarına verdiği zararın hesabı büyüktür.

Bugün, en başta Suriye halkının büyük direnişi sayesinde, emperyalizm Ortadoğu’daki planlarını hayata geçirememiştir. ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere bu süreçte bölgeye yerleşerek askeri üstler kurmuş, emperyalist çıkarları için milyonlarca insanın göçüne, yüzbinlerce insanın ölümüne ve yüzlerce kentin yıkımına neden olan bir fitne örgütlemişlerdir. Bu fitnenin ortağı ise diğer işbirlikçilerle birlikte bizzat AKP iktidarı olmuştur.

Rusya ile yeniden “anlaşma zemini” yakalama çabaları Ortadoğu barışı için önemli bir adım olarak değerlendirilse de, gerçek barışın tesisi için meşru Suriye yönetiminden ve halkından özür dilenmeli, cihatçı teröre destek kesilmeli, Suriye yönetiminin onayı olmayan bölgede bulunan emperyalist devletler askeri güçlerini Suriye’de çekmelidir.”