Onay çıkmadı: AB’den 3 milyar Avro ek rüşvet beklemede

Brüksel'de yapılan Türkiye-AB zirvesinde tarafların iki temel konuda taslak bir anlaşmaya vardığı bildirdi.

Onay çıkmadı: AB’den 3 milyar Avro ek rüşvet beklemede

Brüksel’de yapılan Türkiye-AB zirvesinde taslak üzerinde bir anlaşmaya varılamadı.

Brüksel’de düzenlenen AB-Türkiye zirvesine katılan liderlerden, Türkiye’nin sığınmacı krizinin çözülmesine yönelik öneri taslağına onay çıkmadı. Türkiye’nin önerisi konusunda anlaşmaya varamayan AB liderleri, önerilere açık olduklarını ve birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın ev sahipliği yaptığı AB-Türkiye Zirvesi, Türkiye’nin taslak metindeki ek talepleri nedeniyle uzarken Reuters’a bilgi veren bir kaynak da Ankara’nın AB’den, önce 20 milyar avroluk yardım istediğini aktardı.

Ankara’nın önerdiği anlaşma taslağı, AB’nin Türkiye’ye 2018 sonuna kadar sığınmacı akınını durdurması karşılığında ek 3 milyar avro daha mali yardım yapılmasını ve geri kabul anlaşmasının koşullarının yerine getirilmesi şartıyla Türkiye vatandaşlarının en geç Haziran ayı sonundan itibaren Schengen Bölgesi’nde vizeden muaf tutulmalarını öngörüyor.

Reuters’ın haberine göre, Brüksel’de üzerinde tartışılan taslak metinde ayrıca Yunan adaları üzerinden Avrupa’ya geçen ve aralarında Suriyelilerin de bulunduğu tüm kaçak sığınmacıların Türkiye’ye iade edilmesi bulunuyor. Buna karşılık AB’nin, Yunan adalarından Türkiye’ye gönderilecek her bir Suriyeli için Türkiye’den bir Suriyeli mülteciyi kabul etmesi öngörülüyor.

Taslağa göre, daha önce varılan geri kabul anlaşmasının tüm koşullarının yerine getirilmesi halinde Türkiye vatandaşları için Avrupa’ya vize serbestisi planlanandan daha erken bir tarihte, Haziran ayı sonunda başlayacak.

Önerilen taslakta, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde yeni fasılların açılması için hazırlıkların başlaması ve Suriye sınırları içinde sığınmacılar için güvenli bölge oluşturulması konusunda da Türkiye ile işbirliği maddeleri yer alıyor.