İstifa eden MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'dan ilk açıklama

Tüzük kurultayı sonrası suların bir türlü durulmadığı MHP'de istifa haberi geldi. Yaşanan süreçle ilgili daha önce de Bahçeli ile arasının açıldığı iddia edilen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Grup Başkanlığı görevinden istifa etti.

İstifa eden MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'dan ilk açıklama

MHP Grup Başkanvekilliğinden istifa eden Oktay Vural’dan ilk açıklama geldi. Habertürk TV’den Sibel Erdem’e konuşan Oktay Vural, kararını dünkü grup toplantısının ardından Bahçeli’ye ilettiğini söyledi. “Aday olacak mısınız?” sorusuna yanıt vermekten kaçınan Vural, “Partinin içinde bulunduğu durumun, yönetim anlayışının yaralayıcı olduğunu gördüm” değerlendirmesini yaptı.

Partinin, birlik ve bütünlüğü için çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Vural, neden bugünü beklediği sorusuna da “19 Haziran sürecini bekledim” yanıtını verdi.

“Partinin geleceği için…”

İstifa kararının ardından Vural ile görüşen Gazete Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya da, Vural’ın “Arkadaşlarla değerlendireceğim, partinin geleceği için elimden gelen bütün projelere ve sorumluluğumun gerektirdiği her türlü harekete katılacağım. Artık gönüller yıkmak değil gönüller yapmak gerekiyor. Bu durum benim hem şahsıma hem makamına zarar veriyordu, bu nedenle ayrılmaya karar verdim” sözlerini aktardı.

Tüzük kurultayı sonrası suların bir türlü durulmadığı MHP’de istifa haberi geldi. Yaşanan süreçle ilgili daha önce de Bahçeli ile arasının açıldığı iddia edilen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Grup Başkanlığı görevinden istifa etti.

Meral Akşener’le hareket edecek iddiası

Al Jazeera Türk’ten Gonca Şenay’ın iddiasına göre Oktay Vural’ın Meral Akşener ile birlikte hareket etmesi bekleniyor. Vural’ın muhaliflerle birlikte hareket edeceği bir süredir MHP kulislerinde konuşuluyordu. Ancak bundan bir süre önce muhalefete katılacağı iddiaları sorulduğunda Vural, “Bu konuları konuşmak istemediğini” söylemişti.

Vural’ın bir süredir muhalefete yakın durduğu ancak 19 Haziran Pazar günü yapılan kurultayı, delegenin burada göstereceği iradeyi ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin bu kurultayla ilgili yapacağı değerlendirmeyi beklediği öğrenildi. Salı günü grup toplantısından sonra Oktay Vural’ın Genel Başkan Devlet Bahçeli ile bir görüşme yaptığı ve kararını ilettiği öğrenildi. Oktay Vural’ın muhalefete yakın duruşu ile ilgili gelen bilgiler aylar öncesine dayanıyor. Muhalefet ile Genel Merkez arasındaki tartışmalarda üslubun sertleştiği bir dönemde Vural, sosyal medyada kullandığı ifadelerle soru işaretleri yaratmıştı. “Ahlakçılık ve şahsiyetçilik ilkelerine aykırı üslupla kadrolarımız arasında fay hatları oluşturma ve derinleştirme tuzağına düşülmeden hareket edilmesi gerektiği açıktır. Bu tartışmaların derinleşmesini geleceğe taşıyamayız. İç tesanüdümüzün kırılgan hale gelmesi, milletimizin güvenini ve umudunu zedeler.”

Tartışma imza kriziyle alevlendi

Ancak son olarak konu, Vural’ın milletvekilleri tarafından Genel Başkan Bahçeli’ye destek için hazırlanan bildiriye imza atmadığı iddiasıyla alevlendi.

3 Mayıs tarihinde bu iddiaların sorulması üzerine Devlet Bahçeli ise gazetecileri ortalığı karıştırmakla suçlamıştı. “Oktay Bey çok değerli bir kardeşimizdir. Meclis’te beni temsil eden grup başkanvekilidir. Onunla aramızda soğukluk olabilir mi? Nereden çıkartıyorsunuz bunları? Bizi bölmeye çalışıyorsunuz, CHP’yi karmakarışık ediyorsunuz. Şimdi de Pelikan stratejisiyle ortalığı karıştırıyorsunuz. Hiç mi düşünceniz olumlu olmayacak. Basın demek Türkiye’yi inkâr etmek mi demektir?” Meral Akşener ise bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada “Oktay bey benim çok eski bir arkadaşım. Gerçekten kardeşim gibi gördüğüm bir arkadaşımdır. Özellikle rahmetli eşi Tuğba kız kardeşim gibiydi. Onun için ben Oktay beyi rahat bıraktım. Henüz bir görüşmem olmadı.” demişti.

Parti grubunda bir süredir milletvekillerini dinleyen Oktay Vural’ın beraberinde başka isimlerle muhalefete katılmasının MHP grubunda nasıl bir etki yaratacağı şimdilik bilinmiyor. Ancak Vural, basınla iletişimi genellikle yazılı açıklamalar üzerinden kuran Milliyetçi Hareket Partisi’nin en tanınmış siyasi figürlerinden biri. Uzun süredir Partinin Grup Başkanvekilliğini yürüten Oktay Vural, ilk defa 1999 yılında milletvekili seçilmişti. Vural, MHP’nin koalisyon ile iktidara geldiği hükümette Ulaştırma Bakanlığı da yapmıştı.