Öğretmenler kurulunda mevlit, bayrak töreni öncesi dua

Eskişehir Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Numan Temiztaş, her Pazartesi İstiklal Marşı öncesi dua okuyor.

Öğretmenler kurulunda mevlit, bayrak töreni öncesi dua

Eskişehir Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Numan Temiztaş, her Pazartesi İstiklal Marşı öncesi dua okuyor.

Birgün’den Erk Acarer’in haberine göre, Temiztaş, öğretmenler kurulu toplantılarını da dualarla ve mevlit törenleriyle açıyor. Durum, veliler, öğrenciler ve okulda görevli öğretmenler tarafından rahatsızlıkla karşılanıyor. Bu rahatsızlık müdüre defattle iletilmiş olsa da Temiztaş, rutin uygulamalarından vazgeçmiyor. BirGün’ün ulaştığı kamera kayıtları, skandalın boyutunu gözler önüne seriyor. Eğitimin konuşulması gereken ve öğrencilerin geleceklerini ilgilendiren ‘öğretmenler kurulu toplantısında’, eğitimciler bir odaya toplanmış, dualar dinletilirken görülüyor. Hukukçular durumu, skandal olarak değerlendirip Anayasa’ya karşı işlenen bir suç olarak yorumluyor. Eğitimciler ise skandalı Eskişehir’de yaşanan bu olay “Eğitimde geldiğimiz noktanın somut ve acı göstergesidir” ifadeleriyle değerlendiriyor.

Müdür anayasal suç işliyor

Avukat Tansu Batur; konuyu; “Anayasanın başlangıç ilkelerine göre kutsal din duyguları devlet ve siyaset işlerine karıştırılamaz, bu suçtur” diyerek birkaç maddede şöyle topluyor:

>>174’üncü maddeye göre Anayasa’nın hiçbir hükmü laiklik ilkesini korumayı amaçlayan kanuna aykırı olamaz.

>>Sonradan kamu görevlileri olanlar bir yana Anayasa’nın 136. Maddesine göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dahi laiklik ilkesine aykırı faaliyet yürütmesi yasaklanmıştır.

>>657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 6 maddesinde yer alan kamu görevlisi yemin metninde Anayasal güvence altında bulunan laiklik ilkesine sadakat açık biçimde yer almıştır.

>> Yine 657 maddeye göre devlet memurları görevini yaparken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din mezhep gibi ayrımlar yapamaz. Madde devamında Anayasa’ya aykırı faaliyette bulunmayı da açıkça yasaklamıştır.

>> Görüntüye neden olanlar TCK 257’de ifade edilen görevlerin gereklerine aykırı hareket etmişlerdir. Bu nedenle ‘normal koşullarda’ 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaları gerekmektedir.

>> Sonuç olarak laik bir sistemde bu görüntüler skandal olarak ifade edilebilir.

Gerçek bir skandal

Eskişehir Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaşanan, eğitimcilerle birlikte öğrenci ve velilere rahatsızlık veren dua-mevlit dayatması, eğitim kurumlarının da tepkisini çekti. Eğitim İş Eski Özlük Hukuk Sekreteri Ömer Arslan öğretmen ve öğrenciye dua mevlit dayatmasına ilişkin skandal görüntüleri kısaca şöyle değerlendirdi:

“Bu olay, eğitimde geldiğimiz noktayı somut ve acı bir biçimde özetliyor. Ana sınıfı ve kreşlere kadar inen eğitimdeki din ritüelleri ve hurafeler şimdi de öğretmenler kurulunda görülmeye başlamıştır. Okul müdürünün her bayrak töreni öncesi öğretmen ve öğrencilerinin önünde dua okuması, öğretmenler kurulunu dua ile açması, siyasi iktidarın eğitimi politikalarının bir tezahürü olarak değerlendirilmelidir. Bu açıdan basit bir olay değildir. Okullarımızda bu tür olaylar değerler eğitimi, seçmeli din dersleri ve okul öncesi Kuran eğitimi gibi uygulamalara dayanarak artmakta ve toplum nezdinde olağan hale getirilmeye çalışılmaktadır. Eğitim emekçilerinin eylemlerini siyasi ve ideolojik olarak değerlendiren ve soruşturma açan bakanlığın önceden de kınama cezası olan bu okul müdürü hakkında ne gibi işlem yapacağını merak ediyoruz.”

İlk vukuatı değil

Aslında bunlar okul müdür Numan Temiztaş’ın ilk vukatları da değildi. Müdür Numan Temistaş, Polatlı’da İlçe Eğitim müdürü olarak görev yaparken ilçede bir skandal yaşandı. Polatlı İmam Hatip Lisesi kuruluş Yıldönümünde, TSK’ya, toplumun laik kesimlerinin kanaat önderlerine göndermeler yapılıp hakaretler edildi. Toplantıda dönemin Milli Eğitim İlçe Müdürü Temiztaş da vardı. Olayın duyulmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişleri, okul müdür vekilinin bundan böyle imam hatip lisesinde çalıştırılmaması ve maaş kesim cezası önerdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Temiztaş ile şube müdürüne de “kınama” istendi. Ancak Cumhuriyet Savcısı “dava açılacak nitelikte” delil olmadığı sonucuna varıyor ve sanıklar hakkında “takibata yer olmadığına” karar verdi.