OECD'nin Türkiye raporu: Eğitim harcamaları düşük, cinsiyet eşitsizliği yüksek

Rapora göre, kamu ve özel sektör harcamaları birlikte ele alındığında OECD ülkeleri, GSYİH'lerinin ortalama yüzde 5,2'sini ilkokuldan yüksek öğretime kadar eğitim kurumlarına harcıyor.

OECD'nin Türkiye raporu: Eğitim harcamaları düşük, cinsiyet eşitsizliği yüksek

35 OECD üyesi ülkedeki durumun incelendiği “2016 Tek Bakışta Eğitim” adlı rapor, üye ülkelerin bütçelerinden eğitime ayırdığı pay konusunda veriler ortaya koyuyor. Rapora göre, kamu ve özel sektör harcamaları birlikte ele alındığında OECD ülkeleri, GSYİH’lerinin ortalama yüzde 5,2’sini ilkokuldan yüksek öğretime kadar eğitim kurumlarına harcıyor. Birçok ülkenin bütçeleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için yüksek öğretimin maliyetini hane halkına kaydırdığı belirtilen raporda, yüksek öğretim harcamalarının yaklaşık yüzde 30’unun özel kaynaklardan geldiği belirtiliyor.

Türkiye’nin eğitim harcamaları düşük

Rapora göre, kamu ve özel sektör harcamaları göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin ilkokuldan yüksek öğretime kadar eğitim kurumlarına yaptığı harcamalar diğer OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında daha düşük seviyede. Türkiye’de eğitim kurumlarına yapılan kamu harcamalarının GSYİH’ye oranı yüzde 4.6 ile, yüzde 4.8’lik OECD ortalamasının altında kaldı. Kamu harcamaları ele alındığında, eğitime bütçeden en fazla pay ayıran ülkelerin ise Norveç, Danimarka, Finlandiya, İzlanda gibi ülkeler olduğu görülüyor.

Cinsiyet eşitliğinde Türkiye

Öte yandan raporda, Türkiye’de kadın istihdamının erkeklere kıyasla daha düşük olduğu belirtilirken, kadınlarla erkekler arasındaki ücret eşitsizliğinin de sürdüğü ifade ediliyor. Kadınlarla erkekler arasındaki ücret eşitsizliği ortalaması OECD genelinde yüzde 8 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 18’e çıkıyor. (DW)