Odessa’da darbeci Saakaşvili Neo Nazi Azov Taburu’nu desteğe çağırdı

Ukrayna’nın liman kenti Odessa’da 2014 yılındaki toplu katliamın yıldönümü olan 2 Mayıs yaklaşırken gerilim de artıyor.

Odessa’da darbeci Saakaşvili Neo Nazi Azov Taburu’nu desteğe çağırdı

Ukrayna’nın liman kenti Odessa’da 2014 yılındaki toplu katliamın yıldönümü olan 2 Mayıs yaklaşırken gerilim de artıyor.

Eski Gürcistan Devlet Başkanı, şu anda Kiev’in Odessa Valisi olan Mikhail Saakaşvili’nin kentin yeni seçilen Belediye Başkanı Gennady Trukhanov’a karşı yürüttüğü saldırgan kampanya bir süredir Odessa’da tansiyonu yükseltiyor.

2014 yılında Kiev Hükümeti’ne karşı büyüyen protestolarda, 2 Mayıs günü kentteki sendika binasına sığınanlar, ırkçı Sağ Sektör grubu üyeleri tarafından yakılarak katledilmiş, 39 kişi yaşamını yitirmişti.

Katliamın yıldönümü için anma etkinlikleri hazırlıkları sürerken Saakaşvili, Kiev’den ek bin kişilik sağcı Ulusal Muhafız birliklerini görevlendirmesini istedi.

Lenin heykelini yıkma girişimine karşı halk isyanı

Hafta içinde Nazi yanlısı hükümet ordusu Ulusal Muhafızlar’ın kolu olan Neo Nazi çete Azov Taburu’nun kentteki Lenin heykelini yıkmaya kalkışması üzerine isyan eden halka iki gün önce kimliği belirsiz kişiler saldırırken, Kiev destekçisi bir grup belediye başkanlığının önünde kamp kurarak yeni seçilen Turkhanov’un Rusya yanlısı olduğunu iddia ederek, istifa edene kadar alandan ayrılmayacaklarını açıklamışlardı.

Faşist Kiev hükümetinin valisi ve ABD destekli eski Gürcistan darbesinin eski lideri Saakaşvili de bu fırsatı değerlendirerek merkezi hükümetten halka karşı orduyu görevlendirmesini istedi.

Kentte hükümet iradesinin kırılacağına ilişkin veriler bulunduğunu iddia eden Saakaşvili, facebook hesabından da provokatif çağrısını yineleyerek “hükümet güçlerine güvenliği sağlamaları için çağrı yapıyorum” ifadelerini kullandı.

2 Mayıs öncesi 300 kişilik Azov grubu silahlarıyla kentte

Saakashvili “Hali hazırda 300 kişilik bir güvenlik grubu kente gelmiş bulunuyor.” diyerek,  Odessa’ya Mariupol kentinden Ulusal Muhafızların en ırkçı kolu olan silahlı Azov Taburu’nun silahlı araçlarla birlikte “takviye” için geldiğini bildirdi.

Odessa Belediye Başkanı Turkhanov da “Açıkça yalan söylemek ve provokasyon yapmak da dahil olmak üzere herşeyi yapabilirler” diyerek Odessa halkına itidal çağrısı yaptı.

Irkçı saldırganların şiddet eylemleri riskine karşı 2 Mayıs anma etkinliklerinin iptal edilmesi talebini mahkeme dün reddetti.

Bir grup ırkçı sağcı grup pazartesi günü gerçekleştirilecek olan anma etkinliklerini Ukrayna karşıtı diğer etkinlikleri “engelledikleri” gibi yine “engelleyecekleri” tehdidinde bulunurken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da yaptığı açıklamada “Daha öncesinde suçlarıyla ün salmış birimlerin bazı üyelerinin kente geldikleri bilgisi var. Radikal sağcı örgüt Sağ Sektör’ün ırkçı taburları Aydar ve Azov’dan söz ediyorum.” ifadelerini kullandı.