Obama'nın özel temsilcisi McGurk'ten Cerablus açıklaması

Obama'nın özel temsilcisi Brett McGurk'ten Cerablus ile ilgili açıklamalar.

Obama'nın özel temsilcisi McGurk'ten Cerablus açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk Twitter hesabından bazı açıklamalarda bulundu.

McGurk, IŞİD’in Cerablus’tan çıkarılmasıyla yabancı savaşçılarının geçişlerinin sağlanması noktasında önemli bir sınır merkezinin bertaraf edildiğini belirterek, önemli bir NATO müttefiki olarak gördükleri Türkiye’nin sınırlarını IŞİD teröristlerinden koruması ve Cerablus yakınlarındaki IŞİD hedeflerini vurmasını desteklediklerini vurguladı.

Brett Mcgurk, ABD’nin bununla birlikte IŞİD karşıtı savaştaki en güvenilir ve yetenekli güçlerinden biri olduklarını kanıtlayan Suriye Demokratik Güçlerini de (SDG) desteklemeye devam edeceğini yineledi. Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve SDG’nin ABD şemsiyesi altında şekillendirdikleri Birleşik Müşterek Görev Gücü’nün “Öz Kararlılık Hareketı” kapsamında uzun bir kuşatmanın ardından ele geçirdiği Menbiç’te istikrarı tesis etmek ve Menbiç sakinlerinin güven içinde evlerine dönmelerini sağlamak için IŞİD tarafından geride bırakılan bubi tuzakları ve mayınları temizlediklerini belirtti.

ABD’nin liderliğini yaptığı Uluslararası Koalisyon’un, dünyanın ortak ve tehlikeli tehdidi olmayı sürdüren IŞİD’e odaklanmak için birliği teşvik edeceğini belirten McGurk, son derece özenli bir şekilde IŞİD teröristlerini Musul ve Rakka’dan kalıcı olarak temizlemek için şartları olgunlaştırdıklarını ifade etti.

Geçtiğimiz haftalarda Irak’ta, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin Musul’a doğru etkileyici zaferler elde ettiğini anımsatan McGurk, Irak güçlerinin, Qayyara’yı ele geçirmesini memnuniyetle karşıladıklarına vurguladı. IŞİD’in elde tutmak için elinden geleni yapacağını söylediği Qayyara’nın alınmasıyla Musul ana yolunun açıldığına dikkat çekti.

Kerkük’ten petrol ihracının yeniden başlaması ve genel af yasasının da aralarında bulunduğu son politik gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan McGurk, IŞİD’in yenilgisi için askeri ve politik gelişmenin birbiriyle paralel seyretmesi gerektiğini ifade etti.