Obama Küba'da: Egemenliğimiz asla müzakere edilemez

ABD Başkanı Barack Obama'nın Küba'ya resmi ziyareti başladı.

Obama Küba'da: Egemenliğimiz asla müzakere edilemez

f0011235ABD Başkanı Barack Obama’nın Küba’ya resmi ziyareti başladı.

Bu ziyaret, 1928’de ada ülkesine gelen Calvin Coolidge’in ardından Küba’nın 88 yıl sonra ilk kez bir ABD Başkanı tarafından ziyaret edilmesinin yanı sıra Küba-ABD ilişkilerindeki yumuşama ve Küba’ya uygulanan ablukanın gevşemesi yönünden de önemli kabul ediliyor.

Ziyaret Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Obama iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulacağını açıklamalarından 15 ay sonra gerçekleşiyor. Bu 15 ay içerisinde Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla ABD başkentini, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Küba başkentini ziyaret etmişti.

ABD Başkanı Obama’nın ziyaret programı ABD’nin Havana Büyükelçiliği çalışanları ile görüşme ve kentin tarihi merkezini ziyaret ile başladı.

Obama, Küba’da Devrim Sarayı’nda Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile görüşecek. Obama ayrıca Başpiskopos Cardinal Jaime Ortega Alamino ile Kübalı iş adamları ve muhaliflerle de görüşecek. Obama’nın ziyaretinin son gününde Havana Alicia Alonso Büyük Tiyatrosu’nda bir konuşma yapması ve Tampa Bay Rays ile Küba ulusal takımı arasındaki beyzbol maçını izlemesi bekleniyor.

 

f0011233“Küba’nın egemenliği hiçbir zaman müzakere edilebilir olmayacak”

ABD ile müzakerelerden sorumlu Küba Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Josefina Vidal ise ziyaretin başladığı gün yaptığı açıklamada, ülkenin egemenliğinin ve kaderini tayin hakkının hiçbir zaman müzakere edilebilir olmayacağını vurguladı.

BBC ile gerçekleştirdiği röportajda konuşan Vidal karşılıklı saygı ve diyalog içerisinde tüm konuların tartışılmasından yana olduklarını açıkladı. Küba halkının Obama’yı geleneksel misafirperverliği ile karşılayacağını söyleyen Dışişleri yetkilisi, insan hakları dahil hiçbir konunun tabu olmadığını ifade etti.

Küba-ABD ilişkileri 20 Temmuz 2015’te diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması ile normalleşme yoluna girmişti. Ancak ABD’nin yarım yüzyılı aşan ekonomik, ticari ve finansal ablukası hala sürüyor. Ayrıca Küba hükümeti Guantanamo Körfezi’ndeki askeri üssün kendisine iadesini ve adada sosyalizmin değiştirilmesi için ABD tarafından fonlanan düşmanca programların sonlandırılmasını istiyor.