Obama giderayak Yunanistan'da konuştu, Çipras el pençe divan durdu

ABD Başkanı Barack Obama Yunanistan'a dün başlayan bir ziyaret yapıyor.

Obama giderayak Yunanistan'da konuştu, Çipras el pençe divan durdu

Başkanlığı bırakmadan önce Avrupa turu gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama, ziyaretinin ilk ayağı olan Yunanistan’da Başbakan Alexis Çipras ile samimi görüntüler vermeye çalışırken, karşılıklı yapılan açıklamalar ile Yunanistan’ın boynundaki siyasi, ekonomik ve askeri boyunduruk daha da sıkıldı.

Yunanistan’a verilen NATO güvencesi askeri boyunduruk

Obama ilk olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüştü. “Güçlü bir NATO’nun son derece önemli” olduğunu söyleyen ve ABD’nin NATO üyeliğinin süreceğinin sözünü veren Obama, ABD’de hükümet değişikliği olsa da bunun sürekliliğinin önemli olduğunu belirtti. Pavlopulos ise Obama’ya Yunan halkı sosyal ve ekonomik krizdeyken ABD’nin verdiği destek için teşekkür ederek Trump’ın da “aynı yolu izleyeceğinden” emin olduğunu söyledi. Trump’ın diğer ülkelerin daha fazla ödeme yapmaması nedeniyle ABD’nin NATO’dan ayrılabileceğini söylemesi üye ülkeler arasında endişe yaratmıştı.

Obama ve Çipras yaptıkları ikili görüşmenin sonrasında yaptıkları basın toplantısında şu başlıklara değindi.

Yunan ekonomisi ABD’ye bağımlı

ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan’ın kreditörlerinden talep ettiği borç hafifletmeye ilişkin, “Yunanistan’ın kreditörlerine, ekonomik toparlanmaya doğru giden yolda adımlar atmaları için çağrıda bulunmaya devam edeceğim.” dedi.

Obama, reformların sürdürülebilir olması için Yunan ekonomisinin bir alana ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, “Kemer sıkmayı tek bir strateji olarak göremeyiz. Yunan halkı hayatlarında bir iyileşme görmeli.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) borç hafifletmenin önemini vurguladığını anımsatan Obama, “Yunanistan’ın kreditörlerine, ekonomik toparlanmaya doğru giden yolda adımlar atmaları için çağrıda bulunmaya devam edeceğim.” şeklinde konuştu.

Yunan halkı patronlar ve emperyalistlerin çıkarları için önemli zorluklara göğüs gerdi

Obama, Yunanistan’ın reformlara ilişkin taahhütlerini yerine getirdiğini ve Yunan halkının önemli zorluklara göğüs gerdiğini anlatarak, “Altı ayda ya da yılda bir yeni müzakereler yerine, iki taraf kalıcı bir çözüm fırsatı aramalı. Hazır Yunan ekonomisi yeniden büyüyorken, bu doğru zaman olabilir.” diye konuştu.

Kıbrıs meselesini Çipras ile konuşmalarında ele aldıklarını belirten Obama, ikili bir federasyonu desteklediklerini vurgulayarak, “Müzakerelerde başarı kesin değil. Ama, on yıllar süren sorunu çözme fırsatı olabilir. Çözümün yapılabilir olduğundan yana umutluyuz. Gelecek haftalar veya aylar içersinde, bu mesele çözülebilir.” dedi.

Çipras kreditörlerle müzakerede ABD’den yardım istiyor

Çipras ise, Obama’nın, Yunan hükümetinin kreditörleriyle olan kritik müzakerelerde önemli yapıcı rol oynadığını belirterek, “Başkan Obama kritik saatlerde olumlu sonuca varmak için hükümetimize siyasi destek verdi. Doğru kararlar aldık.” şeklinde konuştu.

Başkan Obama ile olan görüşmede Yunanistan’ın ekonomik sorunu ve bölgesel meselelerin yanısıra Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorununun da ele alındığını belirten Çipras, “Türkiye’nin bölge için kritik rolü bulunan bir ülke olduğunu” söyledi.

Yunanistan’ın ve Yunan halkının son yıllarda Avrupa’da ve uluslararası alanda yaşanan ekonomik krizin olumsuz sonuçlarına katlandığını ve daha fazla kemer sıkma politikalarına dayanacak gücü kalmadığını dile getiren Çipras, Almanya’nın, Yunanistan’ın borcununun azaltılması konusunda ikna olacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Çipras, “Kemer sıkma politikaları sorunları daha da arttırdı. Bugün felaketten kurtulduk ve ekonomiyi yeniden inşa ediyoruz. Uzun yıllar sonra yeniden kalkınma aşamasına geldik. Bu kapsamda Obama’nın Atina ve Berlin ziyaretini sadece sembolik değil ayrıca önemli buluyorum. Bu kritik dönemde Avrupa’nın yeniden inşa edilmesi ve ilerleme rayına girmesi için iş birliği ve dayanışmaya ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.