Ve Obama, Erdoğan’a randevu vermedi

29 Mart-2 Nisan tarihleri arasında ABD’ye gidecek olan Tayyip Erdoğan’ın ziyaret sırasında ABD Başkanı ile ikili görüşme yapamayacağı ve Maryland’deki caminin açılışını da tek başına yapacağı öğrenildi.

Ve Obama, Erdoğan’a randevu vermedi

29 Mart-2 Nisan tarihleri arasında ABD’ye gidecek olan Tayyip Erdoğan’ın ziyaret sırasında ABD Başkanı ile ikili görüşme yapamayacağı ve Obama ile birlikte açmayı istediği Maryland’deki caminin açılışını da tek başına yapacağı öğrenildi.

31 Mart-1 Nisan tarihlerinde Obama’nın ev sahipliği yapacağı Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılacak olan Tayyip Erdoğan ABD Başkanı’yla en son Aralık ayında Paris İklim Değişikliği Zirvesi’nde bir araya gelmişti.

50’den fazla dünya liderini ağırlayacağı hatırlatılan Obama’nın Erdoğan’la ikili görüşme yapmasının mümkün olmayacağı, ancak zirve sırasında ayak üstü görüşmenin olabileceği belirtilirken, Obama’nın Maryland’deki camiyi Şubat ayında ziyaret ettiği ve kısa süre içerisinde ikinci bir cami ziyaretinin planlanmadığı bildirildi.

İkili bir görüşme için Ankara tarafından yapılan ısrarlı girişimlerin sürdüğü öğrenilirken, Erdoğan’ın ABD ziyareti öncesinde iki ülke arasındaki en üst düzey temas ise dün Ankara’da gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, IŞİD karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken ile yaptığı görüşmede Suriye ve Irak’taki son gelişmelerle IŞİD’le mücadele ve PYD başlıklarının ele alındığı belirtildi.

Erdoğan cami açılışında tek başına  

Erdoğan, inşaatı Türkiye tarafından yapılan, finansmanını Diyanet İşleri Başkanlığı’nın üstlendiği ve bir yıl önce tamamlanan Maryland’deki caminin açılışını Obama ile yapmayı istediğini Eylül ayındaki BM Zirvesi öncesinde dile getirmiş ancak Washington’dan olumlu yanıt alamamıştı.

BM Zirvesi’ne katılmaktan vazgeçen ve Obama ile Kasım’da Antalya’daki G-20 Zirvesi’nde bir araya gelen Erdoğan, “birlikte cami açma” isteğini “Obama müsait olursa o vesileyle Maryland’deki külliyemizi de beraber açabiliriz. Kendisine daha önce teklifimizi yaptım. Gelebilirse beraber açarız. Gelmezse biz o seyahat vesilesi ile gidip külliyemizi açacağız” ifadesiyle tekrarlamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cami açılışına Obama’nın da katılacağına ilişkin Washington’da Nisan 2015’de yaptığı açıklama, Çavuşoğlu halen Washington’dayken Beyaz Saray tarafından yalanlanmıştı.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre Washington’daki güvenilir kaynakların, 23 Mart itibariyle Obama ile Erdoğan arasında bir görüşmenin planlanmadığını belirtiliyor. Zirve öncesi teorik olarak son dakikada ikili bir görüşme konma olasılığı bulunmasına rağmen görüşmeye bu kadar kısa süre kala Beyaz Saray’ın hala randevu vermemiş olması bu olasılığı zayıflatıyor.

Öte yandan Erdoğan’ın Washington’daki ilk randevusunun Yahudi örgütleriyle olacağı bildirildi.