Numan Kurtulmuş'tan OHAL mesajı: 'Gerektiği kadar' devam...

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Numan Kurtulmuş'tan OHAL mesajı: 'Gerektiği kadar' devam...

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında Çankaya Köşkü’nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Kurtulmuş, OHAL’in devam edip etmeyeceği konusunda “Büyük bir mücadele sürdürüldüğü için OHAL gerektiği kadar ilan edilecektir.” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş’un açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle:

AP’nin “müzakereler durdurulsun” kararı

Tavsiye kararı aşırı sağın siyasi etkisini göstermesi bakımından önemlidir. Avrupa siyaseti bakımından alarm verici niteliktedir. Vizyonsuz, çifte standarlı bir karardır. Bu kararı yok hükmünde kabul ediyoruz. Liderler toplantısında olumlu ifadeler olması önemli. İlişkilerin olumsuz etkilenmesinden Avrupa Birliği zararlı çıkar.

Bu ilişkilerin gerginleştirilmesinin sebebi Türkiye değildir. Avrupa Birliği’indeki siyaset yapıcılarına tavsiyemiz şudur; Türkiye’yle dostane ilşkileri geliştirmek için tamir edici adımlar atılmasıdır.

Suriye’deki gelişmeler

Uluslararası camiada Suriye barış süreçlerini desteklediğimizi ifade ederiz. Türkiye’nin Fırat Kalkanı’ndaki öncelikleri devam etmektedir. Türkiye hassas bir şekilde gelişmeleri takip etmektedir.

El-Bab saldırısı

Rusya açıkça bu saldırıda bulunana hava araçlarının Rusya’ya ait olmadığını teyit etmiştir. Teyit yapıldıktan sonra gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Uluslararası camianın ittifak ettiği DEAŞ’ın bölgeden çıkarılmasıdır. Bütün kayıtları gözden geçirdiklten sonra gerekli adımlar atılacaktır.

Yeni anayasa ve başkanlık

MHP’yle resmi olarak görüşmelerimize devam ediyoruz. Kimsenin niyetiyle ilgilenmiyoruz. Parlamento’da 330’u bulursak millete gideriz. En az 330’u aşacak bir noktaya geliyoruz.

AB ile mülteci anlaşması

Geri kabul anlaşmasına Türkiye bütünüyle uyuyor. Eş zamanlı iki anlaşma yürütülüyor. Şu anda yasadışı giden göçmenler neredeyse sıfır düzeyine inmiştir. AB’den beklentimiz sorumluluklarını yerine getirmesi.

Dolar’ın yükselişi

Şu anda Türkiye’de doların değerlenmesi, ağırlıklı olarak Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarında kaynaklı değildir. TL’yi güçlendirecek somut projelerimiz var. Türbülans, Türk ekonomisinin zafiyetlerinden kaynaklanmıyor. Dolar bir süre sonra belli bir seviyeye düşecektir.

Büyük krizlere rağmen Türkiye ekonomisi bunlardan etkilenmemiştir. Bakın bu kadar şey yaşıyoruz başka bir ülke olsa hallaç pamuğu gibi sallanırdı. Kimse endişelennmesin.

Taşeron işçiler

EKK’da son şekli verilerek Bakanlar Kurulu’na getirilecektir.

 

OHAL kararı

OHAL ilan edilmesi bir gereklilik dolayısıyladır. Bu darbe girişiminin arkasında 40 yıllık hazırlık var. Büyük bir mücadele sürdürüldüğü için OHAL gerektiği kadar ilan edilecektir. OHAL normal vatandaşımızın günlük hayatını etkilemiyor. Umarız ki referanduma gidilmeden OHAL ortadan kalkmış olur, temizliği bitirmiş oluruz.